Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2007. október 20., szombat

UHU-Linux vs. Ubuntu - 2007. 12. 20.

UHU-Linux 1.2 kontra Ubuntu 7.10 - avagy melyikre váltsunk ma!



A nagyágyúk...

Egy újabb versenyző

Mielőtt még a két fő verziót összehasonlítanám, meg kell említeni egy újabb versenyzőt ezen a piacon, a PCLinuxOS-t. Azért is érdemes figyelni rá, mert bár nincs akkorra "reklámja" mégis 2007 utolsó 6 hónapjában a legtöbb napi találatot kapta. (naponta ezt keresték fel legtöbben)
A fő honlapja: [http://www.pclinuxos.com/]
a magyar közösség honlapja: [http://www.pclinuxos.hu/] Szintén itt találunk egy link gyűjteményt a különböző régi és újabb verziókhoz.

UHU vs. Ubuntu

Mindkettőt a teszteléskor kapható (letölthető) verzióról telepítettem, mindkettő az eredeti GNOME ablak-kezelővel települt. Feladat, összehasonlítást végezni a manapság "divatos" szükséges alkalmazásokkal való ellátottságról, használhatóságról. Igyekeztem a KDE-s programok kerülni, ezért ha valahol nem említenék egyet sem megoldásként, az nem véletlen.

UHU 2.0

Sajnos a hivatalos tárolókban még nagyon sok program réginek bizonyult. (Firefox 1.5.0.12.) Elismerem nem biztonságos rögtön mindenből a legfrissebbet feltenni, de lassan már a 3.0.0.-nál járnak. Az IceWeasel-ről nem is beszélve. (nagy meglepetés volt számomra az Operát és a VLC playert ott találni. :) )
Szerencsére vannak még lelkes UHU rajongók (ők elmondhatják magukról, hogy tesznek valamit Magyarországért, a magyarságért) akik külső, nem hivatalos tárolókon kínálják a frissebb verziókat és egyéb programokat készítenek elő az átlag felhasználó számára. Az aktuális tárolókról és programokról itt találhatunk információt: [http://uhu.linux.hu/] Innen felfegyverkezve indultam el tesztelésre.
» Böngészők: Bőséges választék, én a két "legjobbat" választottam, Firefox és Opera. Lehet még a GNOME saját böngészőit is választani (Epiphany, Galeon), esetleg egy "lightosabbat" a Dillo-t, (ennél lejjebb már nem mennék, ha nem muszáj) illetve vannak szöveges alapúak is, ha nagyon nincs erő a gépben. (lynx...stb.)
» Fájlkezelők: a hagyományos Nautilus. Nagyon jól jönne a Midnight Commanderen (DOSos Norton Commander) kivül egy másik és használható kétpaneles fájlkezelő, mert a GNOME Commander nincs igazán a "toppon" a KDE-s Krusader-t meg nem akarom ráhúzni a Gnome-ra.
» Torrent: Manapság egyre nagyobb szerephez jut ez a fajta letöltési mód annak ellenére, hogy a legalitás határán áll. A Ktorrent-en (KDE, ezért hanyagoljuk) kívül választható a Bittorrent és az Azareus. Ez utóbbi JAVA alapú és egyesek szerint nagyon zabálja az erőforrásokat, ezért maradt a Bittorrent. A torrent javára legyen mondva, hogy az UHU DVD verzió torrenten gyorsabban lejött mint a CD-s a hagyományos ftp szerverről.
Nem árt egy hagyományos letöltő program sem, itt a d4x-t ajánlom, mást nem is nagyon találtam grafikus felülettel. Ezért érdemes a böngészők letöltési képességeit növelni Az ftp-s feltöltéshez ott a gFTP vagy a Firefox egyik kiegészítője. De miután mindkét program hol elindult hol nem, inkább a Firefox felfejlesztését javaslom.
» Multimédia: Audióhoz Gnome Totem-player-re, nagyon használható mindenevő, illetve a Rhythmbox komolyabb zenei gyűjteményhez. Vannak még winamp-szerűek, beep-media-player, xmms, xmms2, illetve az Audacious (melyik a rosszabb, betűzni v. kiejteni) de nem voltak túl stabilak. Videóhoz szintén Totem illetve a "kötelező" Mplayer. A vastartalék a VLC player, ő is mindenevő. Audio CD készítéshez is vannak kisebb programok mindenki válasszon igénye szerint. CD írás: Graveman, valamint a Nautilus saját kiegészítő felülete és a GnomeBaker.
» Iroda: OpenOffice irodai programcsomag, kisebb igényűeknek összevadászható az AbiWord (szövegszerkesztő, nagyon jó képességű) illetve a Gnumeric (táblázatkezelő, a Gnome saját fejlesztése)
» Grafika: GIMP, képnézegető (gThumb), külső tárolókból még az Inkscape, Xaralx, Picasa, szinte minden lényeges ebből a ketgóriából.
» Játékok: Vannak, de semmi nagyszabású, tetris, és játéktermi lövöldözős klónok. Némelyik el sem indul.
» Bluetooth : Sajnos, még az USB-n keresztül csatlakoztatott bluetooth adapterre sem reagált.
» Szoftver-frissítés: Elsődlegesen a Synaptic-on keresztül de aki elég bátor és jófejű az önállóan is telepíthet egy tucat más kiterjesztésű csomagot. Nagyon jó és sokféle csomag kezelésére alkalmas programmal van ellátva, plusz lehetőség a forrásból való telepítés. Én a stabilitásra hivatkozva maradok a Synapticnál.
» Beállítási lehetőségek: Sajnos nem találtam a GNOME menü szerkesztőjét sem, illetve az elérhető leírásokban sem volt olyan, hogy a "menü testreszabásához xy fájlt kell átírni" lehet, hogy fórumozással illetve levlistával (amit személy szerint nem tartok annyira jónak mint egy jól karbantartott fórumot) meg lehet találni a megoldást, de kezdő linuxos és türelmetlen Windows felhasználóként ilyen mélyre nem ástam le magam ilyen rövid idő alatt.
Kezdő linux felhasználóknak, akik főleg csak magyarul tanulnak: [A kezdő UHU-Linux Felhasználók Kódexe]
illetve a letölthető a (*.pdf) kézikönyv (javallott kinyomtatni, hacsak nem vagy képes fejből megjegyezni az egészet.) : [ftp://ftp.uhulinux.hu/doc/]
Javára legyen mondva, hogy mikor elkezdem temetni, rögtön megjelenek egy újabb összecsiszolt magyar kiadással. Meg hát akkor is a mi baglyunk.Magyar.


Ubuntu KIWI 7.10

Azért a KIWI, mert ez szintén kifejezetten magyar (és román) felhasználók számára készül és már tartalmazza azokat az összetevőket (kodek, flash plug-in, nyelvi fájlok) amiket a hagyományos Ubuntuhoz még nekünk kellene összevadászni.
» Böngészők: Akárcsak az UHU-ban, Firefox, Opera.
» Fájlkezelők: Itt is a Nautilus, ugyanaz a probléma mint az UHU-ban.
» Torrent: itt már bővebb választék fogad, a Gnome saját torrent kiegészítője, a Transmission, ami szintén egy egyszerű felület, vagy a Deluge, ami már egy komolyabb. De meg vannak még az UHU-ban említettek is. Hagyományos letöltőnek itt a Gwget-et javaslom, ami a KDE-s Kget helyi változata. FTP-nek itt a FileZilla és a gFTP.
» Multimédia: Itt is szintén az UHU-ban leírt programokat válogattam össze, illetve ha a Rhythmbox-ot is felváltanánk akkor a Listen Music Palyert javasolja az Ubuntu. Még az Exaile, de kissé instabilnak bizonyult. CD-íróként még kiegészült a Brasero-val, ami már egy komolyabb író.
» Iroda: A fent említett Openoffice, természetesen magyarul.
» Grafika: GIMP, Inkscape, Xaralinux, Picasa és egy tucat kisebb nagyobb képnézegető, katalógizáló. 3D-s renderelő és animáló programok.
» Játékok: Gnome games és amit még a Synapticból ki tudsz préselni. Önálló telepítéssel is lehet próbálkozni.
» Bluetooth: gondoltam, ez már csak jobban törődik az ilyen (nemsokára) hétköznapi dolgokkal. Hát miután az összes elérhető (GNOME és KDE) alkalmazást feltelepítettem, jutottam el oda, hogy a telefonomra (SE T630, ez már régi készüléknek számít) jpg és png képfájlokat fel tudtam küldeni, de megjelenítenie csak a kisméretűeket (avatar) sikerült. Sajnos hivatalos szoftver-támogatás csak Window$ra van.
U.I.: Saját lustaságom áldozata vagyok mikor is a fenti sorok után tudtam meg az Ubuntu.hu-ról, hogy a bluetooth ikon megjelenése és sikeres kapcsolódás után a GNOME jobb menüjében lévő küldés funkcióba kerül a bluetooth-os eszköz mint célállomás. Jééé! Tényleg.
» Szoftver-frissítés: Synaptic; Alkalmazások telepítése/eltávolítása, automata frissítés kezelő és figyelő, jól szabályozható forrás (tároló) beállítás.
» Beállítási lehetőségek: Jól szervezett, működő Control Center.

Végül is ...

Mindenkinek aki most kezd érdeklődni a Linux iránt és még nincs nagy gyakorlata illetve angol szókincse, annak mindenképpen előbb az UHU-Linuxot ajánlom (minimum a 2.0-ás verzió) aki erős Windows felhasználó, az valószínűleg a KDE ablak-kezelőt fogja szeretni. De itt könnyen kipróbálhat több ablak-kezelőt és kiválaszthatja a gépének és igényeinek megfelelőt. Aztán ha több és látványosabb programokat szeretne valamint már sikerült teljesen szétzilálnia a teljes operációs rendszert (UHU), van elegendő internet-informatika angol szókincse és nem ijed meg egy angol nyelvű menütől, az látogasson el az ubuntu honlapjára ([http://ubuntu.hu]) vagy inkább a [http://distrowatch.com]-ra és keresse meg a megfelelő ablak kezelővel felszerelt Ubuntu disztrót. Szinte már minden nagyobb kezelőhöz van külön fejlesztői közösség. Azért az Ubuntut ajánlom, mert jelenleg ez a disztró-család a legjobban felszerelt, jól bizonyított, magyarosított ingyenesen elérhető operációs rendszer.
Személy szerint az XFCE ablak-kezelőt kedvelem, gnome támogatással. Ebből két verzió is van jelenleg a "piacon" a LinuxMint XFCE és az Xubuntu. Az előbbiről már esett szó, az utóbbiról majd az Ubuntu verziókról szóló irományban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése