Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2014. július 10., csütörtök

Precise 5.7.1 full & lite in 2014

A magyar puppy linux közösség nyári feléledéseként Kros54 is “frissítette” kedvenc pupletjét a Precise 5.7.1-eset. [http://puppylinuxhu.blogspot.hu/2014/06/ket-uj-magyar-puplet.html]. Hogy megismertessék a bizonytalan Windows felhasználókkal is, Bgyula pedig 1-1 exét készített mindkettőnek, [http://puppylinuxhu.blogspot.hu/2014/07/win-alatti-puppyexepuppy-bgyulatol.html] megkönnyítve a Windows alatti “telepítést” amit a tesztelés céljára ki is használok. Használnék, de sajnos nálam ez a nagyszerű találmány sem működik. :( Első teszt alanyom egy és ugyanaz, tekintve, hogy a két verzió a Libreoffice integrálásán kívül nem különbözik semmiben. 
“Igazából a Lite annyiban különbözik, hogy nincs benne a LibreOffice, és más a háttérképe. Tehát ebben is van wine!” 
Unebootin indítása után a hangerőt kellett felhúzni, az internet feltalálta magát. 
Egyetlen problémát a videókártya felbontás okozott, mert a Varázsló folyamatosan kifagyott, a grafikus felületen (ami elsőre VESA módban JWM-mel indult, később már teljes felbontású Openbox lett) a beállító ablakok alsó széle - ahol az OK gomb van :( - sosem látszódott és csak rutinból vmint szerencséből sikerült kattintani. 
 Program választék a hivatalos puppy kiadás programjai, némi extrával, ezekre most külön nem vesztegetek szót. 
A csomagkezelőből sajnos nem tudtam telepíteni a szokásos Opera/VLC player párosomat, bár utóbbira itt nincs annyira szükség. Ennek ellenére kaptam egy linket Kros-tól, amely egy gond nélkül települő VLC pet-csomagra mutat. [https://yadi.sk/d/3wrz0d6UWCxJt] Ezek után javaslom a szükséges pet csomagok saját kezű (manuális) "összevadászatát".
Ha másik böngésző-motorra van szükség akkor sokkolhatjuk magunkat a wine alatt futó Internet Explorer-rel, ami majdnem semmire sem jó. 
Audió téren nem vagyunk eleresztve, de akinek nagyobb mp3/flac egyéb gyűjteménye van és a pmusic-ot túl fapadosnak tartja, az használja az Mpayer lejátszási listáját. Ugyanis az SMPlayer nálam semmit nem volt képes lejátszani. 
Audiohoz is kaptam egy linket Kros54-től ahonnan a DeaDBeeF nevű audiolejátszót tölthetjük le: [https://yadi.sk/d/DjcBCqHaW9NAX] (köszönet ezért is Bgyula “puppy-tenyésztőnek”) 
A fő böngészőnk a Firefox, amivel jól működött mind a Youtube, mind a GDocs (GDrive). 
A LibreOffice számomra meglepően gyorsan betöltődött, a Writer helyesírás javítása magyarral indult. 
Néhány észrevétel:
Az SM-tube pont nem játssza le a Youtube a videókat, (viszont lementhetők *.mp4 formátumban!) de az alul található beállításoknál lehet választani másik lejátszót. A billentyű-guruknak az Mplayer, hátköznapi felhasználóknak a GNOME MPlayer-t az ajánlott. 
Minden ablak mozgatás a média-lejátszás szünetét eredményezte még akkor is ha nem a lejátszó ablakát mozgattam. 
Számomra túl sok olyan ikon (a tálcákon) amit az egyszerű felhasználó nem fog napi szinten használni és mire beszabályoztam őket, már nem volt szükség a jobb oldali wbar-ra. 

 Szóval, 

Ez az aktuális hivatalos kiadás honosítása és frissítése némi - számomra kiforratlannak tűnő - extrával. Ennek ellenére jól el lehet vele tölteni a napot a neten miközben saját és online média tartalmakat futtatunk (zene a saját meghajtómról és a youtube-ról). Ehhez kapunk egy kompatibilis Office-t, ezért úgy gondolom, hogy régebbi vasakra, átlagos napi használatra ez a puplet alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése