Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2019. február 15., péntek

OS Ajánló 2018-2019


Újra felbukkant nálam néhány idősebb laptop/számítógép amelyek már kissé nyögtek a Windows 10 alatt.

Az általános hardver Dual-Core CPU és 2GB RAM és ehhez jár egy 1.0-ás felhasználói (egyébként roppant kényelmes) képzettség. Ilyen paraméterekhez kerestem ingyenes, magyarul jól beszélő (esetleg Windows-közeli kinézettel rendelkező) egyből használható alternatívákat.


Járatosabb olvasók rögtön rávágják: Ubuntu! Valóban de az “alap” Ubuntu és a nagyobb grafikus felületek erőforrásigénye már meglátszott a laptop működésekor ezért már kiestek a rostán.
Ubuntu alatt inkább az LTS verziókat részesítem előnyben várható stabilitásuk miatt. Versenyben maradt a Lubuntu és a Xubuntu de ezek jól kivesézett verziók ezért nem is pazarolnám rájuk a tintát. (Ráadásul nagyon terhelték a laptopot ezért ki is estek.)
Maradt még az Ubuntu Kylin és az Ubuntu Budgie, ezeket fogom kipróbálni.


Ubuntu Kylin 18.10 LTS

[http://www.ubuntukylin.com/downloads/show.php?lang=en&id=122]

Annyira szépen van tálalva, angolul vannak a frissítések és a fejlesztés állomásai, az ajánlók...stb. de a letöltött ISO 99%-ban kínai nyelvű. :P Régebben MATE felülettel dolgozott most az UKUI-t használja amiről első pár mondatban semmi érdemleges nem derül ki. (A 18.10 hogy lett LTS?! Azt csak Kínában tudják ...)
Aki mégis kedvet kap a MATE felülethez annak a biztonságosan használható verzióért ide kell ellátogatnia: [https://ubuntu-mate.org]
Az ajánlott gépigény éppen megfelel a rendelkezésemre álló géphez de már belassult tőle. Lépjünk tovább:


Ubuntu Budgie


Talán itt érdemes kezdeni az ismerkedést vele: [https://ubuntubudgie.org/portfolio/screenshots
Részekre bontott képek mesélnek róla (a Kylin is jól nézett ki, de aztán…) már-már az az érzésem, hogy egy megfelelő művészt is bevontak a tökéletes külső és hangulatának létrehozásához. A bevezető videó is szépen bemutatja a képességeit ami láthatóan Ubuntu. Tehát a gépigénye megint a határon van. Ennek ellenére érdemes egy próbát tenni a nagyobb géppel rendelkezőknek, mert egy teljesen felszerelt LibreOffice-t is tartalmaz.

Azoknak ajánlom az ElementaryOS helyett akik már tapasztaltabbak a linuxokkal és/vagy többfelhasználós gépet használnak. Ahhoz hasonló weboldal és marketing társul hozzá. Egy próbát ez is megér.
Live módban nem látta a hálózati tárolókat ellentétben a következő jelölttel:


Bunsenlab (ex-CrunchBangLinux)

[https://www.bunsenlabs.org/]

Az Openboxos felület miatt nagy kedvenc volt. CrunchBangLinux-ként az Ubuntu tárolókat használta, most a Debianét.
Alap programok: VLC, Firefox, Geany, Thunar 1.6.11 fájlkezelő, ezek rögtön rendelkezésre állnak. Minden mást külön kell feltenni (Synaptic, hát ehhez már képzettség kell) de továbbra is van egykattintásos Chromium és a Chrome telepíthetőnek. Gyakorlottabb felhasználóknak még így is egy stabil rendszer főleg ha a használat 90%-a a neten, a böngészőn keresztül zajlik. A beállítás főként szöveges fájlokban történik, szóval inkább Kockáknak való.

Sok személyes “ismerős” (PuppyLinux,SuliX) vagy a honosításon vagy az egyszerű kezelhetőségen bukott el a válogatáskor. De volt olyan is ami lezárt/elhagyott projektnek (pld.:UHU-linux, Nanolinux, Cublinux) látszott.
Felmerült ugyan néhány Chromebook alternatíva is, de az egyszerű konyhakész verziók csak trial verziók vagy szigorú hardverkövetelmények (vagy végtelen lassúságuk) miatt buktak el.

Az aktuális nyertes, a furcsamód először több okból is esélytelenek tűnő :


ZorinOS 12.04

“A Zorin OS-t 2008-ban indították el azzal a céllal, hogy a legfejlettebb technológiát mindenki kezébe hozza. Hiszünk abban, hogy egy olyan terméket hozunk létre, amely nyitott, így visszaveheti a technológia irányítását, nem pedig fordítva. Az egyszerűségre való egyértelmű hangsúlyt fektetve képesek voltunk egy olyan számítástechnikai élményt létrehozni, amelyet számtalan ember szeret minden nap.”

Ami számunkra látható, igyekeztek a linuxot Windows kinézetűre formálni - segítve a váltást - illetve az új felhasználók részére a PC-k/operációs rendszerek megismerését, használatát megkönnyíteni.
  Sok megoldást megtartottak és sokat átalakítottak az Ubuntuhoz képest de egy egyszerű felhasználónak ez még bőven elég. Még akkor is használható ha nem tud foglalkozni olyan feladatokkal mint frissítés, új szoftver telepítése. Nincs is szükség rá, mert a telepítés után mindez kikapcsolható és a Windowssal ellentétben nem szükséges/létszükséglet a napi update figyelése (Pedig van!). Ezt az alkotók is így gondolhatják, mert a ZorinOS 12.04 még az Ubuntu 16.04 LTS-re épült és mindenki saját választása, hogy továbblép-e. [https://zorinos.com
A felvezetőben említett esélytelenséget az előző fejezetben leírt frissítési eljárásban, a régi “motorban” (ami pont megfelelő gépigénnyel rendelkezik) és a kissé köhögős/elavult külsőben látom.
Viszont még STEAM támogatást is ígérnek (és teljes LibreOffice is van) amit nem túl sokan szoktak működőképes állapotban nyújtani.
Tehát egy kis csiszolással szép és bizonyítottan működő rendszert/laptopot kaptam.
Ennél nem is kellett több.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése