Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2021. április 17., szombat

Oprendszerek Raspberry Pi -re (4/400)


Az előző posztban már kitértem a Raspberry Pi-re és az azon használható operációs rendszerekre. Most azok közül említenék meg néhányat.

Raspberry Pi OS

A cég is adott ki saját verziót Debian alapokon, ezekkel kezdeném a sort.
[https://www.raspberrypi.org/software/]

Nemcsak saját operációs rendszerrel de saját telepítő/operációs rendszer készítő/író programmal is rendelkeznek Linuxra/Windowsra/MacOS-re is.
A honlapjukról - amennyiben mégsem vennénk igénybe a Raspberry Pi Imager-t - jelenleg 4 verziót tölthetünk le:
Raspberry Pi OS Lite
Raspberry Pi OS with desktop
Raspberry Pi OS with desktop and recommended software (full)

A negyedik amit a legtöbben ki tudnak próbálni, az a Debian Buster with Raspberry Pi Desktop ami - az előzőleg felsoroltakkal ellentétben - nem ARM processzorra hanem a megszokott x86 -ra (PC/MAC). Ez az ARM-os Full verzió választékának felel meg.

Raspberry Pi OS Lite

Hát ez valóban Lite, mindent parancssorban kell intézni itt-ott némi DOS-ra emlékeztető felülettel feldobva (rapi-config, local settings…stb.) GURUknak ajánlott.

Raspberry Pi OS with desktop

Gyakorlott felhasználóknak ajánlott, csak 1-1 alapprogram van feltelepítve így tiéd a választás lehetősége, hogy mit akarsz látni a gépeden és mit nem. Az ajánlott szoftverek programban van ugyan néhány hasznos dolog (LibreOffice, némi játék, levelező program, VNC a távvezérléséhez) de a legtöbb programozáshoz való.
A másik ilyen jellegű alkalmazás a szoftver hozzáadás/törlése program (Add/Remove Software) de nem könnyű használni (tapasztaltaknak: Synaptic Lite kinézetű), ezért ajánlott a Synaptic-ot telepíteni, amelyben könnyebb keresni, a frissítéseket intézni, csomag maradványokat, visszamaradt csomagokat törölni. Talán a neten találni egy jobb program telepítőt rá.

Raspberry Pi OS with desktop and recommended software (full)

A neve is utal rá: az előbbi verzió + az ajánlott szoftverek. Kezdő felhasználók illetve programozást tanulni vágyók ezzel kezdjék. Iskolai/oktatási rendszernek is tökéletes.

Én a másodikra teszem a voksom.👀

TwisterOS család

[https://twisteros.com/download.html]
Szintén 4 verzió tölthető le, de témánkba csak 3 vág, ezért csak ezeket említem.

TWISTER UI

Ez egy xFce ablakkezelőre telepíthető verzió PC-ken, nem tartalmaz saját operációs rendszert. (skin)
Gondoltam hosszas tesztelés vár rám mire feltérképezem az OS célját, kínálatát de a honlapjukon ezt megtették helyettem. A Google szerint ezt írták:
“Mi a Twister OS?


A Twister OS fő célja, hogy valódi asztali számítástechnikai élményt nyújtson egypaneles számítógépekhez (SBC-k), közvetlenül a dobozból. A Twister OS olyan témákat, alkalmazásokat, eszközöket és optimalizálásokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a legtöbbet hozza ki az SBC-ből.

A Twister OS néhány legfontosabb jellemzője:
- 11 különböző felhasználói felület téma, modern és nosztalgikus. Akár Linux-, akár Windows-, akár Mac-felhasználó vagy, otthon érezheted magad a Twister OS-en. Az operációs rendszer teljes megjelenésének és hangulatának megváltoztatása olyan egyszerű, mint egy gombra kattintani a mellékelt "ThemeTwister" alkalmazásban.
- Box86, beépített emulátor, amely lehetővé teszi x86 (hagyományos PC) alkalmazások és játékok használatát ARM CPU-alapú SBC-ken, például a Raspberry Pi-n.
- Wine, egy Linux alkalmazás, amely a Box86-tal együtt használva lehetővé teszi x86 Windows szoftver futtatását az SBC-n.
- CommanderPi, egy olyan alkalmazás, amely egyszerű módot kínál a fejlett konfigurációs feladatok, például a túlhúzás elvégzésére az SBC-n.
- Chromium Media Edition, DRM-védett (Netflix, Hulu, Disney + stb.) Videó- ​​és hangtartalom streamingjéhez az SBC-n.
- Saját Android (scrcpy), amely lehetővé teszi, hogy az Android-alapú telefon kijelzőjét tükrözze az SBC-n.
- PiKISS és Pi Apps, két szoftverbolt, amelyek lehetővé teszik számos, kifejezetten a Raspberry Pi futtatására tervezett vagy módosított alkalmazás egyszerű telepítését.
- a Lutris, egy erőteljes játékplatform a Linux számára, amely képes kezelni a játékkönyvtárát, valamint fejlett konfigurációs eszközöket kínál a Linux, Windows és DOS játékok sokféle futtatásához az SBC-n.
- RetroPie, kedvenc klasszikus konzol játékaid játékához.
- A LibreOffice csomag a termelékenységi feladatokhoz.
- Számos multimédiás alkalmazás audio és video lejátszáshoz és streaminghez.
- És még sok, még sok más. 
Ami érdekes lehet szerintem: a felületváltó, a CommanderPi (ehhez gondolom már ajánlott egy komoly hűtőtorony), Chromium Media Edition, Saját Android (scrcpy), PiKISS és Pi Apps, a két szoftverbolt.

TWISTER OS Lite


Annyiban különbözik, hogy itt csak a Raspberry Pi OS alapok találhatók, a wine és a játék emulátorok illetve a külsőt is beállíthatjuk. Médialejátszó, office nincs, böngészőből csak 1 van. Kapsz egy tetszetős külsejű magot amiről te indulsz tovább. Linux alapú alkalmazásokat használsz vagy a Box86 és a wine segítségével felteszel egy Microsoft Office-t és egyéb programokat.

Tartsd szem előtt, hogy ez nem egy erőgép és az emulátorok plusz erőforrásokat fogyasztanak a futtatott programok mellett. A tárhely sem 120 GB-ig tart alapesetben. 6 GB ez az OS indítás, frissítés után.

Néhány ismertető videó:
Hivatalos “reklám”:[https://www.youtube.com/watch?v=u11Ak5o22nA]
Részletes bemutató a fentebb felsorolt képességekről: [https://www.youtube.com/watch?v=mDZecc5LHMI]
Játékos szempontból:[https://www.youtube.com/watch?v=93z7_NEVvCM]

Troll: Hogy mégis mit tudnak kihozni belőle? (Cyberpunk 2077) [https://www.youtube.com/watch?v=HTTFu0CXtsM]

Q4 OS

Ahogy rövid setup guide-ben leírják [https://q4os.org/dqa010.html] ez a Raspbian rendszerre ráépített Q4OS felület (trident/KDE alapokkal) még az SD kártya író programot is ajánl. Alapból a felhasználónév: pi / jelszó: raspberry páros itt is ugyanaz. Indítás után azonban már a trident felület jelentkezik be és máris kéri a jelszó megváltoztatását.
Az első beállítási folyamat közben fogja megkérdezni, a Desktop Profiler keretében, hogy egy minimális programcsomagot akarsz telepíteni, egy Basic vagy egy Full csomagot, böngészővel, LibreOffice-val és az összes többivel. Elméleti felépítése (programkínálat) megegyezik a fentebb felsorolt Raspberry Pi OS utolsó két verziójával, azzal a különbséggel, hogy itt egy telepítő tartalmazza mindhárom verziót.
A szegényesnek tűnő Szoftver Központban találod meg azokat a programokat amelyek nagy részét a Full verzióban magától felrak. Szerencsére itt sokkal nagyobb a választék, a torent letöltőn át a videó- és audió szerkesztő programok között, képernyő felvevő, biztonsági mentést készítő, GIMP, Inkscape, Blender, szinte minden ismert klasszikus megtalálható, az audió-videó lejátszás szempontjából erősen építenek a VLC-re, böngészőből is csak a Firefox kapható a Chromium mellé. Szinte minden hétköznapi, általános igény kielégítésére találhatsz itt programot. Ha mégis lenne speciális programigényed, kattints a “Package Manager”-re (miután már telepítetted a Synaptic-ot) és keress rá a programra.

Röviden: kezdő felhasználók PC-re válasszák a Full verziót, tapasztaltabbak a Basic-et és onnan építsék tovább a gépüket. Pi-n mindenki a Basic-en kezdjek és ne felejtsük, csak egy SD kártyányi tárhely áll rendelkezésünkre.

TIPP: a Pi verzió (a Raspberry Pi OS-sel ellentétben) nem tartalmazza a bluetooth drivert, itt a Basic-ban nekünk kell feltenni. Az SD kártyáról USB-re másoló program is hiányzik. 

A külsejét a gyári kapcsoló program mellett a [https://xpq4.sourceforge.io/] oldalról töltheted le amely még a Windows 10 hangulatot is kínál. (Ha nagyon honvágy fogna el ;) )

Pi alatt nem igazán érdemes feltenni a Plasma verziót mert az egér és az ablakok kezelése belassul már a Chromiumban futó youtube alatt is tridenten, a Plasma csak még jobban fékezi. Persze ha valami szupergyors SD-kártyáról vagy már SSD-ről futtatod… Szintén nem árt szem előtt tartani, hogy a Pi grafikus teljesítménye le van maradva egy mai porcitól, videókártyától.

Az itt leírtak kipróbálásához, ellenőrzéséhez szükség van aktív internetkapcsolatra (online állapotra).

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése