Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2021. november 20., szombat

Közelít a Google a Pitémhez...

 avagy Krómozzuk-e a málnás pitét?

/Az alábbi betűhalmazban megemlített operációs rendszerek letölthetők és használhatók hagyományos PC-ken is./

Chromium OS

letöltés és egy videó [https://youtu.be/0dVd5M04u20]

A fent látható videóban érkezett a megbízható hír: A ChromiumOS (amely a ChromeOS így a Chromebook-ok szülőanyja is) immár elérhető Raspberry Pi-ra is.

Erre sokan fanyaloghatnak, hiszen már a hivatalos kiadása előtt lehet Windows 11-et telepíteni a Pi-re, a többi nagy disztró névről nem is beszélve...  Így van de eljött az idő, a Chromium OS is beszállt a sütibe. 

A videó megjelenésekor tettem egy próbát és bár nem nyúztam szét teljesen az alábbi dolgokat érdemes tudni róla mielőtt megkezdenétek a hanyatt-homlok átállást:

Ez nem a ChromeOS! Az android és a linux támogatás nem stabil és természetes. A rendszert google-fiók online bejelentkezéssel illetve egyszeri offline vendégfiókkal lehet használni.

Ám ha 2 köldökzsinórral születtél és az egyiken internet volt, akkor ezzel az OS-sel talán még az okos kenyérpirítót is youtube-ozásra bírod. 

Mivel (elméletileg és a városi legendák szerint) ezt az OS-t kis teljesítményű/olcsó vasakhoz készítették talán nem csak a videókon hanem a valóságban is elég jól használható egyszerű napi dolgokhoz. (böngészés, tartalomfogyasztás...stb.) 

Telepítője az RpiOS-hez hasonlóan onnan fut ahová kiírtad. Szépen össze lehet hangolni és az önálló ablakban futó alkalmazásokkal még kissé android-szerű is lehet a hangulata. Próbát megér.

Akinek többre van szüksége de maradna ezen a vonalon annak érdemes a fejlesztés alatt álló 

FYDE OS

-t megpróbálni.

A fent említett ChromiumOS-re épül de itt már dolgoznak a jobb android és linux támogatás beépítésén is. Akinek ez szükséges, itt hamarabb eredményt ér el mint az eredetiben és jelenleg ez is ingyenes.

Rendelkezik offline felhasználói lehetőséggel is a már felsoroltak mellett. 
A Pi-s telepítője azonban PC-s rendszerben működik amit a weboldalról letöltesz és kiírsz az indításkor még keresi a végleges meghajtóját és oda települne.

 Aki már megszokta kedvenc Ubuntuját és napi tevékenysége közben sok ablakkal kell dolgoznia, az ismerkedjen meg a

POP!_OS-sel 

amely amellett, hogy a ZORIN OS-szerű üzleti tevékenységet is folytat (gépeket is árul, szerintem drágán) az általa kínált operációs rendszert is szorgosan fejleszti, egyes pletykák szerint PI-re is hamarosan elkészülnek.
Itt még csak emlegetik, hogy készül  [
https://youtu.be/DhiFD-R5aF4?t=247],
itt már tesztelik is a bétát [
https://youtu.be/HrQGkOvip4k]

Azért érdekes ez, mert jelenleg náluk elérhető az a lehetőség, hogy a megnyitott ablakokat automatikusan kicsempézi egy képernyőre. [https://youtu.be/-fltwBKsMY0] Nagy TV-n Pi-zőknek ez előny. Tudom, ezt a képességet haladó felhasználók is be tudják építeni a legtöbb disztróba , de nem mindenki haladó és ez már szépen benne van. Ráadásul Ubuntu-s tárolókat és programokat használ tehát elég naprakész lehet a málnás pitéd.

A legfrissebb hírek [https://www.youtube.com/results?search_query=pop+os+on+raspberry+pi+4+] a témában. Valaki már a bétát is telepítgeti.

Továbbra sem látom értelmét feltenni a Windowst egy Pi-re, mivel a mai áraival már egy Windows képes használt DELL gépet kapsz garanciával.  A Pi mellett szól a kis helyigény, kis fogyasztás, 4-8 GB RAM, beépített Wifi, bluetooth. 2k-s HDMI-k. A Pi 400-nál még a retró hangulat is.

De ezt mindenkinek saját belátása, tudása és pénztárcája mondja meg. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése