Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2021. május 12., szerda

Raspberry Pi War I.

 avagy a Málna Pc felborzolta a karantén pocsolyáját

Ahogy már firkáltam, tavaly megjelent az olcsó oktatási és garázs számítógépek angolos királyának a Raspberry Pi-nek a 4 és 8 GB-os verziója. Ezt megtoldva (feltételezve hogy a karantén világ hatására megjelenő igényeknek eleget téve) egy retro hangulatú, az első személyi számítógépek világát idéző, billentyűzetbe épített verzió is (Pi 400).
/Most tör utat magának a CM 4 (computer module 4) verzió amely továbbra is egy apró bankkártyányi területen tartalmazza egy számítógép minden főbb elemét de a csatlakozók már egy "motherboard"-on (magyarul alaplapon) találhatók./

A számítógépes világ minden hírhedt operációs rendszere vette a fáradságot (hivatalból vagy rajongóként) és képviseltette magát. Részesedést, rajongókat vagy csupán helyet követelve magának ezen a platformon.
Az előző két bejegyzésben már bontogattam a témát, ebben a firkálmányban a játékosok a döntő ütközetre készülnek és kiderül ki-hogyan marad meg az utókor emlékezetében, valamint az én meghajtóimon.

Felsorakoznak a jelentkezők, elől a "nagy fiúk" :
  • Windows 10, 
  • Ubuntu,
  • Manjaro,
  • Chromium OS,
  • Android.
Aztán a kis RPi barátai:
  • Raspberry Pi OS, 
  • Puffin Cloud Learning,  
  • Twister OS,
  • Fenix OS,      
  • DietPi,
  • Q4 OS.
|| FreeTube::. A sok videóban amit átnéztem a témában (és a Pi-apps nevű, erősen ajánlott csomagban is megtalálható) botlottam ebbe a programba ami megkímél a YouTube-on való folytonos "egyetértéstől", bejelentkezéstől és most még a reklámoktól is. Olyan mint egy levelező program csak a Youtube-nak, itt még regisztrálnod/bejelentkezned sem kell. Feliratkozások, lejátszási listák, API-tól függően még a letöltés is megoldott. A honlapja [https://freetubeapp.io/] letölthető: Windows (portable is), MacOS, Ubuntu/debian, Fedora/RedHat, Flatpak / AppImage, és még sok más disztróra. (arm64, ami minket érint jelenleg). Szóval eme sorok írásakor még minden szép, jó és szabad/free! Nekem bejött. (Windows alatt használd a local/helyi API-t).||

A csatamező 

Egy Pi 4-es 8 GB RAM-mal egy SD kártyával és egy ehhez ajánlott 3.0-s, gyors pendrive-val.
Mivel a leckém egy részét már megcsináltam, ez a Pi már bootol USB-ről is. YouTube-on több verzió is van. A PC-sek nyelvén: ha már van fent egy Rpi-s alap rendszered, akkora konzolba írd be: sudo raspi-config  ekkor megjelenik egy DOS-os kinézetű BIOS. Az ADVANCED option-ban lehet a boot sorrendet állítani. Nekem SD vagy USB, USB vagy SD, csak USB a választható lehetőség van. Ha nincs ilyesmid akkor frissítened kell az eepromod de a UTube-on megtalálod. Én az SD kártyán tartom a tartalék rendszert (innen el is tudom túrni az USB-t az Imager-vel és feltenni egy új/újra rendszert ha valamit kiirtanák)  és USB-ről mennek a napi felhasználások és ha találok valami jót/jobbat tartalék rendszernek akkor meg innen törlöm az SD-t. (patt helyzet)

|| Alaprendszert feltenni? Több megoldás is van, a leghivatalosabb, hogy a boltból veszel egy NOOBS-ot tartalmazó SD kártyát. Úgyis kell egy megfelelő gyorsaságú ha most ismerkedsz a termékkel. Ha nem tervezel más adathordozós megoldást akkor egy nagyobbat (32-64GB) ajánlok, ha csak az első indításnak és tartalék megoldásnak szánod, akkor elég a kisebb is (16 GB).
Jelen pillanatban nem tölthető le a NOOBS a hivatalos honlapról [https://projects.raspberrypi.org/en] inkább az Imager-t ajánlják helyette. Hátha a gépen meg tudod oldani amin az oldalt is nézed.

Alternatív megoldás a BerryBoot [https://www.berryterminal.com/doku.php/berryboot] de ez már nem éppen friss megoldás, bár a UTube-on még tárgyalják és hozzáértőnek sem árt lenned.
Én a hivatalos Imager-es megoldást javaslom. ||


A Gigászok teljesítménye:

Windows 10

Van belőle hivatalosan támogatott verzió ami a Core lenne és az nem egy hétköznapra használható verzió.

Elkészült a Windows On Raspberry projekt [https://www.worproject.ml/] amivel a Youtube szerint immár a szokásos verziókat is fel lehet juttatni egy Pi-re. Nem linkelek hozzá segédletet mert naponta jelennek meg újabb és újabb videók ilyen-olyan megoldással.

Több okból is kihagyom. 

  • A Pi nincs eleresztve túlságosan GPU teljesítménnyel, a 720p-s videók sem futnak mindig zökkenő-mentesen. (disztrója és böngészője válogatja.) 
  • "Kezdőként", hobbi felhasználóként van egy 32GB-os SD kártyám ami nem biztos hogy elég gyors egy napi Windowshoz, ráadásul szépen fel is zabálja frissítéseivel. Lásd Netbook-ok, például a HP-től, amiben 32GB-os eMMC van. Az Imager az SSD alapú 128GB-os pendrive-ra meg csak "húzta a száját" hogy ez nem éppen SD kártya. (pedig kösse fel a gatyáját, már árulnak 128 GB-os SD kártyákat is emberi áron).
  • Az elszabadult árak ellenére is lehet használt üzleti gépeket kapni olyan áron mint amennyibe egy Windowsra felturbózott Pi 4 kerül. Azokon már könnyebben fut a Windows 10 és a telepítése is egyszerűbb/biztonságosabb. 
  • Sok időbe került és az ISO készítésekor ismeretlen hibával leállt.


Android 

Jelenleg egy nem hivatalos, sőt szinte rajongói verziót találtam: [https://konstakang.com/devices/rpi4/LineageOS16.0/]
Persze a YouTube-on található naponta újabb és újabb megoldás.
Nehézkesen, nehezen ment fel és működött is. Igaz, hogy hardverileg ez áll a legközelebb a Pi-hez de ha nem érintőképernyővel használjuk (lehet hozzá építeni, nem is túl drága a projekt) - és itt most a desktop használhatóságot vizsgáljuk - akkor azt mondom, a Pi többre is hivatott, többet is tud mint asztali gép, hogy android fusson rajta. 

Chrome OS

Ami igazság szerint inkább Chromium OS (ingyenes verzió) amit most Fyde OS [https://fydeos.com/download/] néven próbálnak eladni. Letölteni sem könnyű, ha böngésződ nem fordít rögtön kinaiból (keresd a Pi 400-as képét). Írtam már róla. Ugyanazt tudom mondani róla mint az Androidnál. Ha már ki tudunk hozni belőle egy asztali felhasználható "élményt", miért korlátoznánk?

Ubuntu

A Pi-re szánt verziók - amellett, hogy az Imagerben is kiválaszthatod és letölti, kiírja - itt találhatod: [https://ubuntu.com/download/raspberry-pi] Többek között ebben [https://youtu.be/VrUdOWbD8ss] a videóban Luke az Ubuntu Server 21.04-t írta ki és telepített rá MATE felületet. Hát nekem mindig Unity felület lett a vége ami nem csak a videókban de nekem is eléggé szaggatott. Utólagos felület-csere sem volt túl egészséges, ezért csaltam és meg sem álltam [https://ubuntu-mate.org/raspberry-pi/] eddig. Innen letöltve, kiírva minden probléma nélkül felment, összességében jól működött. Akinek bejön a MATE felület, annak napi használatra egy elég jó választás.

|| A Youtube videókból és az előfordulási arányokból azt szűrtem le, hogy a legkisebb fogyasztású és legegységesebb, legjobban kezelhető és hunosított felület az xFce. Sajnos, a Xubuntu nem adott ki önálló verziót. ||

Manjaro

Népszerű disztró, (Rolling-release, szóval a legendák szerint mindig a legfrissebb programok jelennek meg rajta hamar, gyorsabb, jobban optimalizált...stb.) az Imager is tartalmazza több verzióját, nézzük mint ajánlanak Pi-re: [https://manjaro.org/download/#raspberry-pi-4]. Az I3, Sway, Minimal verziók kiestek, nem általános fogyasztói felületek. KDE Plasma szép, látványos de Pi-n talán már sok. Maradt a MATE és az (!) XFce verzió. Ez már ígéretes, két okból is.

  1.   ebben a videóban Luke [https://www.youtube.com/watch?v=FzGioBtkw10] éppen egy xfce-t tesz rá az RPi OS-re. (Nem sokkal később kipróbálta az I3-t is [https://www.youtube.com/watch?v=V0pNTcwF3LI] így aztán meg lehet ismerni azt is. Debian egyik szépsége, hogy szinte mindent tud és azt stabilan, biztonságosan. Nem mindig a legfrissebb de az stabil.    
  2.  Hmm. A Twister OS PC-s verziója [https://twisteros.com/twisterui.html] csupán egy skin amit xfce-s disztrókra lehet feltenni. Kapok egy nagy, jól szervezett, naprakész profi támogatói közösséggel rendelkező disztrót, egy megfelelő felülettel amire egy jól sikerült témagyűjteményt tehetek fel és használhatok?  Ígéretes. 

Főleg ha még a Pi közösség által nyújtott megoldások is elérhetők (diagnosztika, CommanderPi a turbózáshoz), Pi-re válogatott, tesztelt programok gyűjteménye...stb.

Hát, elfogytak a jelentkezők, zárom is soraim és sok sikert kívánok a Raspberry Pi világában való kalandozáshoz és tanuláshoz.

Hogy mi? Mi van a  hobitokkal? A Pi kis barátaival? Az már egy másik történet. 

Az úgy volt  >>


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése