Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2008. március 6., csütörtök

GoblinX- 2008. 03. 06.

A GoblinXok Brazilíából jönnek?


GoblinX 2.6

Honlapja: http://www.goblinx.com.br/en/
Egy brazil linuxos fejlesztő építi ha jól látom. Slackware alapú liveCD-nek készülnek, megadva a lehetőséget, hogy saját LiveCD-t készíts magadnak. Lényegében az alkotó a SlaX-ra kattant rá és azt turbózza kedve szerint. Csak így tovább, még van mit csinálni, ha nem akar a Fan-ok piacán megragadni. Több grafikus felülettel is készül, sőt utólag is választhatsz a tárolókból. KDE, XFCE és amit most én is tesztelek: Fluxbox. Ezekről az oldal vége felé olvashatsz: http://www.goblinx.com.br/en/index_home.htm Elérhető még Enlightenment, WindowMaker a Premium és a Standard verziókban.
Főleg a LiveCD-s állapotra hajtanak a SlaX segítségével is. Külön egyedi LiveCD építő prgramokat is gyömöszöltek bele. A nagyobb verziók biztos jobban szerepelnek, de én elsőként a Fluxbox miatt a legkisebb verziót vettem szemügyre...

GoblinX Micro 2.6

Hát ezt már nem fogom ajánlani kezdő gépeseknek az biztos. Ez csak önkínzó vagy önképző hajlamú egyéneknek ajánlott. Telepítése LiveCD-ként indul, de van egy kis konzolgépelés, mert csak root-ként települ, de ha boot-kor rögtön a grafikus felületet választod, akkor nem hajlandó telepíteni, azt is csak előre formázott particíókra, mert a telepítőjének reklámja ellenére magától nem megy a vinyó megformázása, sőt néha nem is látja a particíókat.(Virtualbox) Saját tervezésű és több különböző ablakkezelőből átvett modulokkal találkozhatsz (gnome, xfce.) ez már kevésbbé szimpatikus számomra.
Konzolos felületen, angol szöveg mellett root-ként kell belépned. Szerencsére a jelszó mindig ki van írva: gx01aug04 (de hogy miért?)
Belépsz az egyetlen grafikus felületre, a Fluxbox-ra, amit már más disztróknál és más leírásokban dicsértem. Szinte mindent neked kell átállítani, pld.:a billentyűzet átállítása magyarra...stb. Érdemes minden jól beállítani, (ha bírod cérnával) mert ezen beállításokat másolja át a vinyóra.
Telepítés után továbbra is ott figyel a menüben a GoblinX installer menüpont. A vezérlőpult sem egy egyszerű eset, bár próbálja magyarázó súgókkal javítani a helyzetet. Ráadásul van valami LiveCD építő, modul kovnvertáló -és egyéb nyavalyája. Szóval van mit kidobálni és beszerezni. Lássunk is neki:
Programok hozzáadása/törlése: Nos ebből az élő internet-kapcsolat és a mükődő csomagkezelő ellenére sem tudok újabb csomagokat választani. Pedig a csomagkezelő egyszerű felépítésű és sokkal több a használható felület a Zenwalkon találhatóhoz képest. Arra csak Zenwalkos tapasztalataim mutatnak, hogy ez a fajta csomagkezelő egyszerre csak 1 tárolót képes kezelni. De akkor miért van mindhárom gyárilag egyszerre kijelölve? Hagyjunk csak egyet kijelölve!! Jééé!! Új csomagok...!
Itt is érvényes a szabály, hogy egyszerre ne jelölj ki sok csomagot, nehogy a gép hamarabb unja el a telepítést mint te, és lefagyjon. (29k/s a csúcssebesség egy 2M/s-es kapcsolat mellett. Mondjátok, hogy a tároló a lassú és nem az oprendszer!! plz!) (A leggyorsabb tároló ez volt ma: http://ftp.sh.cvut.cz/MIRRORS/goblinx/)
Néha ennek ellenére sem sikerül a telepítés és vagy kezded elölről, változtatsz tárolót, megpróbálod forrásból, vagy eltekintesz a programtól.
Természetesen a flash, mp3, és egyéb kodekeket is neked kell levadászni a tárolókból. A Flash plug-int manuálisan kell telepíteni, a Firefox nálam nem tudta, csomagok között nem találtam. A súgók segítségével és az mc-vel sikerült.
Sajnos itt sem az igazi a függőség kezelés, mert bár a telepítéskor felteszi a még szükséges csomagokat, de törléskor ezek maradnak. Ha elkezded kézzel kidobálni őket, akkor meg nem szól (ellentétben a Synaptic-kal) hogy azt még mások használnák.
Már csak azért sem érdemes túl sok programot egyszerre leszedni, mert utána neked kell kézzel a menübe írnod, vagy törölnöd. Az új programok beállításában nagy segítség lehet (az engem inkább zavaró) az idesk, ami a tálca felett lebeg.
A fluxbox beállításaihoz és egyéb tudnivalókért érdemes ellátogatni SPÉtör blogjába, de található még Linuxman-nál is, Illetve az eredeti http://fluxbox.org honlapon .
Magyar leírás:
Design témában érdemes meglátogatni:
Akik még Fluxbox-ot használnak:
Egyéb sírás: Nem találtam Operát és VLC-t a hivatalos (v. elsődleges?) tárolón. Nem indul az Exaile, hasonló nincs elérhető. Fájlkezelőkből is gyér a választék, ráadásul a nautilus folyamatosan meghal, mikor ki akarok lépni a / -be.
További napi használatos programok amiket találtam és indult is:
  • aMSN
  • Bluefish
  • Brasero
  • Firefox
  • Thunderbird
  • Scribus, kell hozzá külön a ghostscript!
  • gthumb
Aki nagyon ért hozzá és még van néhány program amire szüksége van, az rakja fel forrásból. Pld.: valaki építsen rá Openbox-ot, érdekelne a Howto - ja, persze magyarul. ;)

Szóval...

Ezt a disztrót (így Fluxboxxal) azoknak ajánlom, akik teljesen maguk akarják felépíteni a grafikus felületüket (de mégsem a nulláról, ld.:Gentoo) ugyanakkor szükséges a slackware-motor által nyújtott kis erőforrás-igény, rugalmasság és már tudják mit akarnak a gépüktől, ismerik a számukra szükséges programokat linux alatt. Akiknek ez túl angol, vagy hozzám hasonlóan zavarja ez a LiveCD építő szoftverhad ami ebben van, az próbálkozzon esetleg még Zenwalk alól felépíteni ugyanezt. Akiket csak a Fluxbox érdekel és még nem értenek annyira hozzá vagy nincs túl sok idejük, azok próbálják meg UHU alatt. Akiknek az Ubuntu támogatottsága szükséges, az alap Ubuntu-hoz adják hozzá a tárolóból a szükséges fájlokat (ld.: Ubuntuk-ról szóló írás) és szintén jó kis fórumozós, guglézós, gépelős 1-2 napnak néz elébe. Aki nem akar harcolni, az velem együtt megvárja a LinuxMint Fluxboxos változatának végleges verzióját. (jelenleg Béta) Ha lesz.
U.I.: Most zajlik a PCfluxboxOS magyarosítása is, mint újabb alternatíva a Fluxbox-rajongó kezdők számára.

GoblinX Mini 2.6

HP hívta fel a figyelmem egy cikkre http://junauza.blogspot.com/2008/02/slack-off-goblinx-vs-zenwalk.html amely a Zenwalk-ot és a GoblinX Mini-t hasonlítja össze.
Ezt már én sem hagyhatom szótlanul ezért feltettem a Mini-t is, hátha az jobban muzsikál mint a kistestvére. Ez is ugyanúgy liveCD építő mániákusokat szolgál. (Openoffice nincs!) A tesztelés Virtualbox-on zajlott 512MB RAM mellett egy AMD 2600+ Procival és 64MB VRAM alatt. Egy 5GB-os HDD volt neki felparticíonálva, tanulván a Microból. Hát vagy nem figyeltem eléggé előzőleg, vagy csak ez csinálja, de nem használ külön swap particíót hanem a Windows-hoz hasonlóan a / particíón belül készít swap fájlt, amit később a vezérlőpult mélyéről előcsalt gtswap (v. vmi hasonló) nevű progival állithatsz be.
Telepítés:
CD be, boot, válaszd az első pontot ( text mode(english) ) jelentkezz be rootként majd 'startx' és már jön is az XFCE. Ennek köszönhetően a beállítások és a programok (menü) is összeszedettebbek mint a Microban Fluxbox alatt. Katt a GoblinX Installer-re és már indul is az áttelepülés. A végén a Lilo-t hagytam, hadd végezze (és jól végzi) a dolgát, mert nem volt más disztró amit indítania kellett volna. Menüből 'Exit', text módban 'reboot'. CD-t ki. Reboot.
Belépés az előzőhöz hasonlóan rootként (nem tudom lehet-e másképp). Aztán lehet ízlésedre szabni az XFCE-t ami már inkább WinFelhasználó-barátibb kattintgatós mint a fájl-szerkesztgetős Fluxbox. A konzolban futó Midnight Commander (mc) azonban itt is a barátod lesz (mint egyetlen működő kétpaneles fájlkezelő amit a tárolókból elérsz.) és a Conky-t továbbra is így kell belőni.
Apropó tároló, itt is mind ki van jelölve, de csak akkor működnek, ha csak egy van kiválasztva. A Vezérlőpult itt is olyan szétszórt, hiányos, ez valószínüleg GoblinX sajátosság lesz.

GoblinX Mini vs. Zenwalk

Mégis csak írtam egy ilyet. A Mini a Microhoz képest jobban megfelel a Vadászat feltételeinek, de a Zenwalkhoz képest sokkal rosszabb. A Zenwalk magyarul nyújtja ugyanazt a vizulációs "élményt" némileg bővebb a szoftver választéka, (ami fontos, van hozzá magyar Openoffice. Feltétel!) Tényleg nincsen benne felesleges (látható) modul (LiveRemaster és egyéb ehhez hasonló programok), a vezérlőpult is összeszedettebb. Szóval nemcsak a cikkírónál, de nálam is inkább az a nyerő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése