Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2009. május 2., szombat

gOS 3.1 - 2009.05.02.

Netfüggőknek ingyé'

Honlapok:
[http://www.thinkgos.com/gos/index.html] és a magyar verzió: [http://gos-hu.extra.hu/]
Már régebben is látóterembe került ez a disztró, amelyet eredetileg egy nagy amerikai áruházlánc által árult olcsó PC-re írtak, Ubuntu motorral és ma már különböző desktop felülettel.
(Egy régebbi verzió tesztelése: [http://braincrack.wordpress.com/2007/11/19/gos-a-webkettos-operacios-rendszer/] )
Telepítéséről:[http://valtslinuxra.blogspot.com/2008/10/gos-30-teleptse.html]
Nevezték Good OS-nek, Green OS-nek, de jelenlegi tesztalanyunkat nyugodtan nevezhetjük Google OS-nek is. (Már létezik MySpace-s is!) Hosszasan szoktak irogatni a benne integrált Google netes szolgáltatásokról, amelyek már a jövő online világáról mesélnek, de ezek taglalását a megfelelő oldalakra hagyom, vizsgálatunk nem ebből a célból készült.
Mint már említettem, Ubuntu alapra épült, jelen verzió GNOME felülettel. Gyakorlottabb Gnome userek pár perc alatt átalakíthatják kissé MacOS és számomra túl rikító zöld felületét (+ bal szélen vannak az ablak gombjai) általánossá és/vagy egyedivé.
Jelenleg egy Virtualboxban fut 256MB RAM és 32MB-os (RIVA TNT; GeForce MX család, és amit még nem ismerek) videókártya alatt, a processzor 2,1GHz azt még nem hagyja a program korlátozni. Nincs 3D-s támogatásom ,ezért néha kicsit akadoznak az ablakok. Ráadásul LiveCD módban fut.
Már indításkor választható a magyar nyelv is, habár ez LiveCD módban még elég kétnyelvű. Az Ubuntu közösségnek hála, ez telepítés után már sokkal jobb. Programválasztéka egy szokásos Ubuntu Gnome összeállítás: Firefox, Pigdin, Skype, OpenOffice; Brasero (CD/DVD-író); Rythmbox, Gnome gamepack...stb. Nyomtató támogatás, zárt hardware driver-ek és szinte minden amit egy átlagos Ubuntu nyújt. (Wine, biztonsági másolatok, rendszermonitorozás, particíó kezelés...stb.)
Amiért GoogleOS-nek hívhatjuk; a Mozilla Prism-nek köszönhetően immár nem a Firefox indul minden egyes Google szolgáltatás futattásához hanem egy önálló, OS ablakban használhatók a Google összes termékei a Docs-tól kezdve a Blogger, Youtube, RSS hírolvasó és még egyéb szolgáltatásokig. (így zárójelben: Eddig azt mondták, hogy a Windows felhasználók "eladták" magukat a Micro$oftnak, hát itt most a Google-val lehet "üzletet" kötni és annak a függőjévé válni. Ez legalább ingyen "pokol".)
Minden függősége és egyszerűsége ellenére azoknak ajánlom, akik már Interneten élik hétköznapjaikat vagy számítógépes felhasználásuk kimerül néhány általános dologban (Internet, mail, szövegszerkesztés, GIMP-pel való alkotás, zene és videó-, illetve Youtube fogyasztás.) A Nagyi, nénike, Anya és az IWIW...stb.
Illetve akiknek a mai gazdasági válságos időben csak egy irodai PC-re futotta.
("Egyszerhasználatos dzsunkaPC"-kre napi szörföléshez is kiváló. 10 linuxos felhasználóból 9 ezt ajánlja. A 10-dik betegszabadságon van, különben ő is ezt ajánlaná.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése