Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2009. május 24., vasárnap

Puppy linux 2 - 2009.05.24.

Puppy linux 2 - avagy a kiskutyák már a spájzban vannak!

A Puppy Linux 4.20 HUN

Két okból is ragadtam szövegszerkesztőt. Elsőként, hogy jelezzem, kiskutyás linux disztrónk újabb állomáshoz érkezett. Ez a 4.20-as verzió amely immár (mintha) a felhasználók meghallgatásával is készült volna. Felkerült néhány widget elem az asztalra alapból, nemcsak a barkácsoló kedvű felhasználók által.
Még mindig igényel némi barkácsolást, de aki veszi a fáradtságot és van elég kitartása az nemcsak egy gyors és teljesen testreszabott teljes operációs rendszert kap kézhez, hanem még tudása is bővül. Még ha elsőre ezt majd nem is találja túl hasznosnak.
Itt jön képbe a második ok is. Az alábbi oldalon [http://skami.homelinux.org/] nemcsak, hogy megkezdődött a disztró hazai táborának építése, de a legutóbbi verzió (4.20) egy honosított (lokalizációs??) verziója is letölthető. Ha nem szereted (hozzám hasonlóan) a gyári összeállítású verziót használni, külön is találhatsz magyar nyelvű fájlokat egy másik (esetleg saját) összeállításhoz.
Pár sort azért csak írnék a jelenlegi tesztalanyomról. Ez a fentebb említett 4.20-as magyarosított verziója és szokás szerint Virtualboxban LiveCD-ként futtatom 128MB RAM társaságában.
Még mindig XVESA tehát grafikus gyorsítás nélkül, de mint azt már egy régebbi írásomban írtam, a 3D-s kártyákkal is jól teljesít.
A programok szemmel láthatólag is a minél kisebb erőforrás-igény és egyszerűség jegyében lettek összeállítva. A legszembetünőbb amit leginkább lecserélnek más összeállítók, mégis mindig oszlopos tagja a disztrónak, a Seamonkey böngésző és a Gxine média lejátszó. Bár jogosultságukat nem vonom kétségbe, de számomra annyira a linuxos disztrók hőskorát vagy inkább őskorát jelképezik, hogy az már ronda.
Még mindig a ROX a fájlkezelő, ennek ellenpontjaként a start menüben megtalálod ugyan szétszórva az OpenOffice összetevőit (Writer;Calc...) nekem valahogy nem akartak elindulni. Szerencsére a kisebb erőforrás igénylők képviseletében itt van még az AbiWord, Gnumeric.
Grafika ügyben az InkscapeLite, mtPaint, GpicViewer található meg, ez utóbbi az XP alapértelmezett képmegjelenítőjére emlékeztet.
Különböző Varázslók segítenek az egyes beállításokban és van is miben, szerverek, scannerek, biztonsági mentést kináló eszközök, személyes időpont menedzselő programok, torrent letöltők, levelező, sőt a terminálok mellett még egy tűzfal kezelő felület is megtalálható. Az asztal, az ikonok és a widget-ek is immár könnyebben testreszabhatóak.
Az IRC-chat mellé nem válogattak más csevegő programot, egy külön kis ablakban (egy Prizm szerű alkalmazás) rögtön a Meebo honlapja jelenik meg és kiválaszthatod kedvenc chat-platformod.
Ugyan a csomagkezelést nem volt időm rendesen kipróbálni, elsőre nem is láttam változást, de remélem már jobban működik.
Remélhetőleg az új magyar közösségnek köszönhetően sok újat tanulhatunk erről a kisgépek részére is kiváló és gyors operációs rendszerről.
Összességében: Sokat javult felhasználóbarátság szinten és ha beindul az állandó honosítása is, akkor a kisebb kapacitású gépek frontján is megjelennek a linux disztrók és kiválthatják a jelenleg eléggé egyeduralkodó Win98-at.
Akinek nincs kedve barkácsolni de az angol annyira nem riasztja el, az még mindig válogathat a honlapon bemutatott több tucat másik variáció közül amely már Firefox, VLC, Opera alapokon nyugszik és már nem csak JWM ablak-kezelővel, de IceWM, E16, E17, Gnome, Lxde, KDE, Fluxbox, XFCE, compiz-fusion-nal is. Persze ne feledjük, hogy ezek mind nagyobb teljesítményű gépet kívánnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése