Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2010. március 25., csütörtök

A kis Susie - 2010.03.25.

Egy újabb magyar disztró

Honlapja:[http://www.borzsonynet.hu/linux/Susie/littlesusie.html]
Ez is egy magyar kezdeményezés amelyről itt olvastam és te is olvashatsz pld.: [http://linuxhogyanok.blogspot.com/2010/02/little-susie-az-uj-magyar-disztribucio.html]
A fórumot itt találod:[http://hup.hu/forum/241].
Egy SUSE alapra ültetett KDE 3.5-ös felület, megcélozva a régebbi gépeket. (hát a Puppyhoz képest azok még nagy gépek)

LiveCD

LiveCD-ként Virtualboxban elég jól működik 512MB RAM és 128MB VRAM mellett. Egyedül a Num Lock-kal nincs alapbeállításban jóban. Bár a LED világít, a gombok érzéketlenek, mintha nem volna bekapcsolva. Itt Live-ban nincs hangom, a Keverő elveszett valahol.
A programválasztékra nem lehet panasz, a mai általánosan használt programokat találjuk:aMSN, Skype, Firefox, Openoffice (természetesen magyar ékezet támogatással. Szégyen is volna, ha KDE alatt ez nem működne), K3B a lemezégető, GIMP, Thunderbird, Mplayer, Transmission,...
A YAST2 vezérlőpult elég összedett és használható. Jobban nem akarom nyúzni, mert ez a disztró telepítésre szánt összeállítás.

Telepítés

Biztos én szoktam meg a Puppy gyorsaságát, de számomra elég lassúnak tűnt a települése 2GHz, 512MB RAM (héééé! működik a Num Lock!)-os gépre. Attól eltekintve, hogy a license szöveget nem tudta megjeleníteni (hiányzó fájl!) a telepítés rendben, érthetően és magyarul zajlott. Van hangkártya! Magától! A Firefoxban benne van a Flash plug-in, és a Netet is rögtön megtalálta. Jöhet egy kis zörej... :)
A legtöbb program ugyanúgy működik mint liveCD-módban, tehát nincs gond velük. Megyek kapcsolgatni, dekorálni. Vezérlőpult nyúzása: Még el nem felejtem, már be vannak készítve a Bluetooth csatlakozáshoz szükséges dolgok is. Próbáltam új témát telepíteni, de nincs (vagy nincs hozzárendelve) kicsomagoló program így nem kerültek elő a téma-fájlok.
Egy kicsit talán sok itt az egymással átfedésben lévő vezérlőpultok és opciók. A csomagkezelő már vagy harmadszorra frissíti a csomagok és online tárolók listáját.
Rengeteg csomag, nekem meg már ki akar esni a szemem. Hol itt a csomagoló program? Na mindegy, nem szúrsz ki velem, elő a Krusader-t (KDE-s Total Commander) azzal majd győzök. Emlékszem, hogy első indításkor szépen felsorolja milyen összetevőket keres. A listája alapján felteszek mindent és (ha minden igaz) így az általános fájlkezelési dolgokat le is tudhatom. Hát minden a tervek szerint, bár nem tudom, hogy pdf megtekintéshez miért a GIMP indul.
Öszintén szólva sosem voltam jóban a SUSE-val és ez a csomagkezelőjéhez való hozzáállásomon most is előjött. De fent van az Opera, a Krusader és szorgos - Synaptichoz edzett - elmével, (megint leállt a Num lock?) megtalálhatjuk a nekünk szükséges programokat.
Hát az új design nem egy nagy durranás, de lehet, hogy már csak én szoktam el a KDE 3.x-től (meg a kde-look.org feltöltői)

Röviden

Ha ez a disztró túllép a béta verzión, esélyes, hogy a Vadászatba jusson. Viszont felhívnám a figyelmet, hogy ez már nem a kisgépes kategória tekintettel a KDE-re. Hiába mondogatják a készítői.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése