Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2008. február 3., vasárnap

UHU-Linux vs. Zenwalk - 2008. 02. 03.

A Bagoly és a Delfin

2008. január vége. Megjelent a Zenwalk 5.0 és az UHU 2.1-es (ez utóbbi csak torrenten elérhető) verziók. Hát most ezekről írok mint esélyesek egy Window$ leváltására.

Zenwalk 5.0

Telepítése az eddig megszokottak szerint zajlik erre most nem akarok kitérni, bár lehet, hogy a http://hu.zenwalk.org -on egy blog keretében le kéne írni lépésről lépésre.
Sajnos a virtualbox-os telepítés általában a LILO telepítésének hibájával záródik. Eddigi egyéb tapasztalatok:
3GB-os helyet igényel a merevlemezen ebből 1GB a swap particíónak, a maradék 2GB a telepítéshez, de ha valamit le akarsz még menteni akkor többet.
256MB RAM-nál kétszer volt leállás kernel-panic miatt. "Kifogyott a memóriából és nincs kinyírható folyamat". 512MB RAM-nál ez már nem lépett fel. De lehet, hogy konzolos felületen való telepítéskor a 256MB is elég. ( De hogy lesz ebből 128MB-os minimum gépigény? Grafikus felület nélkül? )
Valós gépre történő telepítéskor (1GB swap; 1GB RAM, 8,8GB hely) minden rendben lezajlott, gond nélkül működik. Az egyik tárolóból még nVIDIA driver is települt. Az új programok elhelyezése a menüben is automatikusan zajlott. Sajnos eddig egy Windows XP-n kívül még semmilyen más, általam nyúzott disztróval nem fér meg egy MBR-ben. Valószínűleg, mert egyedül ez használ csak LILO-t, a többiek GRUB-osok. Viszont Win után második particíóra telepítve korrekten kezelte és szép felületen dobta fel a kérdést bootoláskor: Windows vagy Zenwalk?
Számomra meglepő újdonság: az Exaile gond nélkül indult. Ez nekem azért újdonság, mert eddig még egy GNOME felületen sem sikerült netes rádiócsatornákkal szóra bírni. Itt pedig egy XFCE ablak-kezelő van.
Ubuntu alatt rendszerint besötétült és úgy kellett kilőnöm a programot.

Szóval...

Kisebb géppel rendelkező átlagfelhasználóknak a Windows-uk (98SE;2000,Me,) mellé egy másodlagos particíóra ajánlott. Olyanoknak is jó, akik most kezdenének az átlag felhasználáson túl is ismerkedni a linux-szal (programozás és egyéb ilyen emelt szintű tevékenységek).

UHU 2.1

Ez a csapat mindig meg tud lepni. :D Ahogy már lenni szokott, mihelyst elkezdem "temetni" őket, rögtön megjelennek.
Egy ismerős nagyon áradozott az új külsőről, de azt kell, hogy mondjam, hogy a GDM és az 1 db háttérkép cseréjén kívül semmi látható külső változás. Ezek is is már egy "lejárt" design képviselői, ehhez képest még a 2.0-ás verzió "kézi rajzos" design-ja is egyedibb, szebb és jobb. Sztem.
Egyébként egyszerű felhasználó számára semmi látható újdonság nincs néhány új programon kívül, bár még csak pár órát töltöttem vele, abból is néhányat újraindítással, mert a GNOME "kifagyott". Vagy csak én voltam túl türelmetlen és 4,5 perc után újraindítást eszközöltem. Azért vettem a fáradtságot és néhány UHU-s blog sugallatára átnéztem az XFCE és Fluxbox-os felületeire. Jelentem semmi változás. Még az 1.2-höz képest sem. :( Pedig lassan olyan gépek kerülnek átállításra amelyek jobban bírnák a fent említett két felületet. De ha nem terjed ki a design és egy kis szoftver támogatás ezekre is, akkor bizony a LinuxMint XFCE és készülő Fluxbox-a lesz nálam a nyerő. Kénytelen leszek ezeket ajánlani mert beszélnek annyira magyart, hogy felhívják magukra a figyelmet és vannak (lesznek) annyira beállítottak, hogy stabilan használhatók.
Ellentétben az eddigi GNOME felületekkel itt az alaptelepítésben elérhető Exaile szépen működik, de már fagyott is le. A netes rádió-csatornák néha kiakasztják.
Viszont az USB-s bluetooth támogatás és a gdesklets rejtélyes módon halott.
Nagy szükség lesz a UHU Baráti Kör új csomagjaira. Egy UHU nyúzer blogjában merült fel, hogy használhatók a 2.0-ás csomagok is. Rögtön vettem a fáradságot és a Synaptic-ot ráhangoltam az ő tárolóikra is, és a ronda ámde használható aMSN-re vetettem magam. Meg is kaptam a magamét. "Csomagfüggőségek és verziós összeférhetetlenségek..." és egyéb szakszavak hadát kaptam, aMSN-t nem. Viszont a Deluga torrent letöltő szépen települt. Javasolt a honlapjukról egyesével leszedni a szükséges fájlt, amíg el nem kezdenek ők is átállni a 2.1-re.

Szóval...

Azoknak ajánlom, akiknek mindenféle operációs rendszer idegen, illetve most lépnének ki az "Ablakon" túli világba. Akiknek csak az átlagos dolgok kellenek, internet, chat, e-mail, szövegszerkesztők és irodai alkalmazások és némi média támogatás. (Jóval több média-formátumot képes kezelni mint a Window$ )
Jó a támogatás és főleg csak magyar nyelven van. Sajnos itt is kell tanulni, de itt a megoldást keresve tanulunk meg néha mást dolgokat is.
Annak ellenére is ajánlom, hogyha a fentiekben leírtak olybá tűnnének, hogy lepontoztam. Amire ajánlom abban a legjobb magyar nyelven. A fintorgásom csupán a többi linux disztróhoz képest már kevésbé látványos lemaradása miatt van, amiből most sokat lefaragott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése