Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2008. április 15., kedd

Wolvix, a Farkas amely Delfinre vadászik - 2008. 04. 15.

Wolvix 1.1.0 Hunter

/ Honlap: [http://wolvix.org/] /
/tesztgép:900MHz; 256MB RAM, Riva TNT2 32MB VRAM;/
Egy újabb Slackware (és SlaX) alapú disztró, amely egy nagyon jól elkészített formában érhető el. Mit is kapunk:
LiveCD-ként bootol és ahogy a Slackware-től megszokhattuk, a szokásosnak számító "root" toor" kombinációval lehet bejelentkezni. Ez itt már nem szöveges felületen, hanem grafikuson történik és az F1 vált az XFCE és a Fluxbox között. Az alapértelmezett design elég szürkés, de átépítéséhez alapból is sok lehetőség van. Az XFCE a szokásos szolgáltatásait nyújtja a Thunar fájlkezelővel és a Conkyval, de itt a többi disztróval eltérően a Fluxbox-szal sem bántak "mostohául". Asztal választó grafikus kijelző, idesk-szerű icon bar, Conky a bal alsó sarokban és a fluxbox tálcája. A tesztelési idő alatt semmi probléma nem volt velük, csak dicsérni tudom. Szintén menüből választható a felbontás beállíthatósága, ami 640-től az 1600-ig tartó skálán váltható. Néhány előre definiált billentyűzet-kiosztás is elérhető gyorsan a menüből. Persze a magyar nincs köztük, de a Wolvix Control Panel-ből, ami szintén jól sikerült, gyorsan ki lehet választani és be lehet állítani. Később be lehet állítani közéjük a magyart is, de ha egyszer megvan, utána általában már nincs szükség erre a szolgáltatásra. Az internet is elsőre indult, nem kért beállítást. A program felszereltségre sem lehet panasz, azt nem értem, hogy hogyan fért fel nekik ennyi 1 CD-re, más disztrókban a hely hiány miatt már DVD-re nyomulnak. Programok a menüből amik ismertebbek:
Fejlesztés: Bluefish, Kompozer, SciTE...
Szerkesztők: medit, Mousepad;
Játékok: Kategóriákra bontva, lehet, hogy a gnome-games.
Grafikai alkalmazások: Blender, Comix,GQview, gtkam, inkscape, mtPaint, gimp,
Multimédia a teljesség igénye nélkül: Exaile, Gnomebaker, Audacity, Audacious,DVD encoder, DVDrip, Kino, Mplayer,gxine, xine, VLC, streamtuner...
Internet:Távoli gép hozzáférés, tárcsázók, Dillo, Firefox, gFTP,Gwget,Thunderbird, Transmission, Wifi-radar, Pigdin, XChat IRC, Comic Browser (?)
Irodai programok: a teljes Openoffice, G-office (AbiWord, Gnumeric), glabels, GnuCase, Evience(pdf)
Shell-ek: Gnome Commander,Qemulator, terminal, thunar, konzolból Midnight Commander;
Rendszer: csoportos fájlátnevezés, dosbox, Firestarter(tűzfal), GParted(particíonáló) Htop, ISOMASTER, Network tools, Wolvix Control Panel.
Hasznosságok: Archive Manager (tömörítő) számológép, nyomtató-beállítások, Xpad (jól konfogurálható post-it programocska),
Nem véletlenül hagytam ki a csomagkezelőt a listából. Gslapt Package Manager a becsületes neve és csak annyiban nehezebb a kezelése, hogy nincsenek kategóriákra bontva a csomagok, de sokkal használhatóbb mint a Zenwalk programja. Éppen csak a csomagok csoportosítása nincs a Synaptic-hoz képest.

Telepítés

/AMD 2600+; 1Gb RAM,  128MB VRAM/
Természetesen a LiveCD-ből lehetőség van a merevlemezre telepíteni a rendszert, ám a vezérlőpultban (WCP) más lehetőségek is vannak. A Full install mellett, Frugal Install (LiveCD szerű telepítés??), USB Install, Boot Disk(floppy) és GRUB Install. Ez utóbbi gondolom a GRUB telepítését (v.javítását) célozza.
A Full installt választom mivel véglegesen szeretném telepíteni. Lehetőség van a Gparted segítségével a merevlemezünk felosztására. Választani lehet külön particíót a /home könyvtárunknak és kérhetjük, hogy GRUB legyen a rendszerindítónk. Megkérdezi még a bejelentkező képernyő tipusát (grafikus, szöveges) annak felbontását, (én az ajánlotton hagytam) és még néhány hasznosságot. Ajánlott még egy átlagos felhasználót létrehozni, hogy ne root-két legyünk folyton bejelentkezve.
Telepítés után ugyanazt a program és külalakot kapjuk mint LiveCD-verzióban, érdemes a vezérlőpultba (WCP) látogatni és a billentyűzetet, időt, dátumot beállítani. A csomagkezelőből már érdemes telepíteni a 3d kártyánk támogatását is. Néha utána kell állítani, ha a grafikus bejelentkező felület felbontása nem ugyanaz mint a desktopé.
A GRUB telepítésének köszönhetően jól megfér más disztrókkal (Ubuntu alapú Crunch!Bang!) is egy merevlemezen ellentétben a Zenwalk-kal, aki eddig nekem csak a Windows-zal állt szóba.

Sajnos a rendszer, és az főleg az OpenOffice magyarosítására több időre lenne szükségem. A Zenwalk-os tárolók jelen pillanatban nem tetszettek a csomagkezelőnek pedig ez már képes több szervert is használni egyszerre. A slackware.hu tárolóját sajnos nem tudtam ennyi idő alatt kikutatni. Illetve amit megadtam, az nem volt jó.
De a Firefox (és talán a Thunderbirdhoz is hasonlóan lehet) magyarosításához a következőkre van szükség:
Local Switcher : [https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/356]
és a magyar nyelvi csomag : [http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/2.0.0.13/win32/xpi/]  innen a hu.xpi. Természetesen a megfelelő verzióhoz.

Szóval...

Ez a disztró nagy vetélytársa a szememben a Zenwalk-nak. Ugyanolyan gyors és kisebb erőforrás igénnyel rendelkezik mint a Zenwalk, de gyárilag kapsz még egy gyors és minimálisabb grafikus felületet és nemcsak úgy odamásolva, hanem gondosan konfigurálva. Csomagválasztéka is megfelel az Ubuntu és más nagyobb disztrók program-özönének és a csomagkezelője is sokkal informatívabb és használhatóbb mint a Zenwalk-é.
(-) Egyetlen hiányossága a feltételek szerint, hogy alapból nincs magyar nyelvű támogatás az előre beállított gyári tárolókban. Ezt talán a magyar Slackware vagy a Zenwalk közösség tárolóiból megoldható, de az én feltételeim ennél szigorúbbak.
Azoknak ajánlom akiknek nagyon megfelel a Zenwalk teljesítménye és erőforrás-igénye, de a szoftver-választék már annál kevésbbé és a programok valamint az OpenOffice magyarossága nem létszükséglet. Amennyiben a magyarosítás sikerrel járna, a Zenwalk visszaesne a második helyre a régi gépekhez ajánlott oprendszer listámon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése