Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2011. március 17., csütörtök

Joli OS

avagy egy újabb kapu a Felhőbe?


Hivatalos honlap: [http://www.jolicloud.com/]
Hirtelen ötlettől vezérelve és a HUP cikke alapján, feltelepítettem a JoliCloud, új nevén Joli OS 1.2-es változatát. Egyszerű felhasználók szemszögéből nézve ez az operációs rendszer is - akárcsak a Chrome OS és a pletykák szerint a Windows 8 - a “felhő-technológiát(?)” alkalmazza, ami annyit tesz, hogy adataink biztonsági mentését egy távoli szerveren “őrzik”. Röviden: a Nagy Testvér(rész) egy lépéssel közelebb lépett hozzánk. (magyarul még van mit tanulnia) További reklám-anyag: [http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20110304-a-regi-pct-is-feltamasztja-a-jolicloud.html] és a [http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20100822-jolicloud-felhobe-vonult-a-netbookok-operacios-rendszere.html]  oldalon olvasható.

Én csupán megint a saját botladozásaimat firkantanám ide. Rögtön egy fontos kérdés, felmerül a felhasználóban, akkor ez csak internettel használható? Bár az újságok azt sugallják, hogy nem csak állandó Internet kapcsolattal működik, nekem a beállított felhasználónév/jelszó párosítás után (amellyel csak a hardverhez fértem hozzá: “Access this device”) még meg kellett adnom a Jolicloud rendszerhez készített adataimat. Lehet, ha bekapcsolás előtt kihúzom a Netdugót, nem kérte volna, de alapból azt is kéri. Annak ellenőrzése pedig csak internettel működik.
Nos, a telepítésen és az azonosítás után nézzük meg mit találunk belül. Egy egyszerű, egy-kattintásos kezelőfelület, -ahogy az okosok is írják - hogy a tablet gépekhez is jó legyen. A képernyő felső részén egy tálca hagyományosnak nevezhető funkciókkal. A lényeg az alatta húzódó sávon található. Jelen verzióban elsőként egy zöld plusz jelhez van szerencsénk, amelyre kattintva beléphetünk az elérhető programok listájába. Két pontra hívnám fel a figyelmet, a lényegesen rövidebb és két oldalnyi Native App menüpontra, amely az offline programokat tartalmazza és a hosszú listával büszkélkedhető Web Apps-ra, amely az internet kapcsolatot igénylő szolgáltatások listája, ahol aztán belefulladhatsz a választékba. Mindkét program-típus elemei halványak és nem telepíthetők ha már szerepelnek az Asztalunkon amelyet az A betűt ábrázoló írógép billentyűre (engem erre emlékeztet, ez a második gomb) kattintva tekinthetünk meg. Egy asztalra nálam 14 program ikonját rakta 2x7-es elosztásban, majd a 15.-et már a 2. “asztalra” tette. Ha az egeret föléjük viszed, egy elég ronda ablakot kapnak, amelyen a bal felső sarkában található X-re kattintva nemcsak az asztalról törlöd az ikont, hanem a teljes programot is uninstallálod, elméletileg. (Ha a csillagra kattintasz, akkor nem a kedvencek közé veszed be, hanem  ajánlod azt a programot a Jolicloud közösségi weblapodon. Az "i" meg az adott alkalmazás adatlapját nyitja meg.) Lehet, hogyha bekukkantunk a negyedik gomb (egy nyitott mappa, mint egy Intéző! Tényleg! Egy Gnome Nautilius található ott. Aprópó, Gnome! Az offline programok között is főleg Gnome-ra jellemzőket találunk mint Brasero, Transmission, Pidgin, VLC, Banshee, Geany...stb. a motorház alatt a Totem lejátszó.) alá akkor talán megtalálhatjuk a programok maradványait. Szerencsére a Nautilus a megszokott “Saját Mappa”, vagy “Home” néven ismert mappával indít, (pictures, music, videos,...stb.) illetve ezek magyar verzióival. Hiába, a Gnome már magyar-kompatibilis! :D Az asztali ikonok sajnos telepítési sorrendben helyezkednek el, az átrendezésükkel nem boldogultam.
 Az ötödik ikon, egy fogaskerék, szintén a megszokottak szerint a beállítások menüpontot tartalmazza. Én a telepítéskor eljátszott “azonosítsuk a gépem típusát” játékban végig Virtuális Gépre szavaztam, ezért lehet, hogy azért ilyen “szegényes” ez a menüpontom. Főleg a jolicloud-os account beállítására szolgál, illetve van néhány további lehetőség is, szintén ebben a témakörben. Ám az alatta lévő “This Device” pontban már fontosabb pontokkal is találkozhatunk, az elsőt, automata frissítésnek nevezném, míg a második az online “tárolóhellyel” való backup szinkronizálásra szolgál. 
Nem véletlenül hagytam ki a harmadik gombot ami egy sugárzó tányéranntenát szimbolizál, amely mögött a netes társasági élet található. Nem vagyok nagy ismerője az ilyen közösségi oldalaknak (ez a Facebookot és a Twittert favorizálja) itt ilyesmikkel is lehet foglalkozni, ezért ennek felfedezését másokra hagyom.
Az Asztal jobb alsó sarkában találhatunk egy kis ikont, amelyre kattintva felcsúszik egy sáv ahol lehet válogatni az online vagy az általunk betallózott háttérképek közül.  
Az egész rendszer a Chrome böngészőre épül, ami nem olyan rossz választás, tekintettel, hogy a Chrome OS is egy ilyen tipusú operációs rendszer lesz, ha a Google végül elkészül vele.

Eredetileg netbookokra, olcsó laptop programhoz tervezték francia készítői eme rendszert, ám immáron a desktop piacra is betört. Elsősorban olyan felhasználók számára ajánlom, akik már a neten élik hétköznapjaikat, vagy az informatikai tudásszomjuk és igényeik kimerülnek az interneten elérhető közösségi portálokon való lógásban. (ahogy egy hozzászólásban írták, ez AnyukájéOS) Némi hátrány, hogy az alapértelmezett felületnek igen hiányos a magyar tudása, amíg az alatta meghúzódó Gnome jóval nagyobb százalékban beszél magyarul.
De el tudom képzelni kis költségvetésű, új vállalkozásoknál vagy ideiglenesen telepített munkaállomásoknak is, (kiállítás, fesztivál...stb.) ahol szintén az Interneten történik a munka, tevékenység.
Lehetne hosszas eszmefuttatásokat produkálni a személyes infókkal kapcsolatos biztonságról, a Nagy Testvér figyel és a többi szlogenekkel. 
De aki ezekkel amúgy sem foglalkozik, (Facebook-on, IWIW-en ilyesmin tölti idejének nagy részét, ahol amúgy is túl sok valós adatot ad meg,) az itt sincs nagyobb veszélyben mint egy hagyományos desktop gépen. Csupán itt még jobban tartózkodjon az illegális tartalmaktól, banki, munkahelyi jelszavak használatától. A legtökéletesebb biztonsági rendszernek is van gyenge pontja: az emberi felhasználó.
Nemrég még a gOS-t ajánlottam ugyanerre használatra, ám annak - a Distrowatch szerint - megszűnt a fejlesztése. Abban (szintén egy Ubuntu alapokon nyugvó rendszer) is a Google online szolgáltatásai tették ki az alkalmazások javát, de ugyanúgy telepíthetők voltak az offline programok az Ubuntu tárolóiból is. Infó magyarul.

U.I.: Úgy tűnik Joli kissé elvágta magát nálam; nem elég, hogy kifagyott a Chrome által még az Asztal is, de a teljes rendszer fagyott ki, reset gombbal tudtam csak orvosolni. 
Másik, a fájlkezelőből nem tudok törölni! Jobb klikkre a böngésző menüje jelenik meg. Ezt vajon hogy sikerült összehozniuk? 
UPDATE: A késői órák miatt egy kicsit bamba vagyok és ingerlékeny. A jobb alsó sarokban található OPEN gomb indítja el a Nautilust. Szintén a kezdő felhasználók bakija elkerülése miatt nem lehet véglegesen törölni egy fájlt, csak a Kukába szemetelhetünk. Ezt persze később üríthetjük.

Egyéb morognivalóim: nagyon klassz és kényelmes, hogy van egy “parancsikonom” a Google Docs-hoz, de mikor rákattintok, rögtön a böngészőt nyitja meg a dokumentummal. Akkor minek ez a plusz ablak, ha úgyis a böngészőben kötök ki. Szerencsére ez a Gmail-lel nem így van.

2 megjegyzés:

  1. Csáó!
    Az U.I.-ra reagálva annyit tennék hozzá a cikkedhez, hogy egyszer nekem is kifagyott a rendszer amikor szinkronizálni szerettem volna a google chrome-s adataimmal. Viszont a megoldás az volt, hogy nem egyszerre töltöttem be vele minden mentet adatot. Itt értem a kedvenceket, a kiegészítőket, a böngészési adatokat, jelszavakat stb. Ezeket egymást után egyesével csodásan betöltettem vele. És nem fagyott ki.
    És még azt is megemlíteném, hogy a fájl kezelőben azért nem tudsz törölni mert ott csak megnyitni lehet a dolgokat kezelni nem. Ahhoz a Nautilust kell elindítani, hogy szerkeszthetőek legyenek. És neked azért a böngésző menüje jelenik meg mert böngésző az egész rendszer amit alapból látunk. Html és sok más kóddal ellátva. Ez nem hiba hanem az egész rendszer így van megcsinálva. Ez kis gépigényt és gyorsaságot eredményez. Internet kapcsolat nélkül is lehet használni. A bejelentkezés a Jolicloud részbe csak egyszer kell az elején. És erre is azért van szükség mert az újra telepítés után emlékezni fog minden beállításra és telepített programokra. Mivel ott menti el az adataidat. Az egész chrome így van felépülve. A másik még amit megemlítenék, hogy nem Chrome a rendszer hanem Chromium. Ez a linuxosok által külön szerkesztett verzió. Nincs nagy különbség, csak annyi, hogy nem a google emberei csinálják hanem a linuxosok. Használati szempontból nem érzékelhető a különbség. Amúgy jó a cikk és a rendszert most tesztelem én is és nagyon tetszetős. Ubuntu-s gyerek vagyok, egy kis windowsal keverve, de nekem elnyerte a tetszésem. Blog írásra, böngészésére, filmezésre, youtube szörfölésre és beszélgetésekre teljesen alkalmas. Nem hiszem, hogy csak közösségi hálósoknak való. És a másik, hogy a laptopom alap felhasználáskor egy órával többet bír mint az ubuntuval és a windowsal. És a drivereket remekül kezeli.
    Üdv.: Norbi

    ui.: Én is írok egy részletes bejegyzést a blogomba. Holnap valószínűleg kirakom, ha érdekel nézd meg. Norbicsek-Tudastar.blogspot.com

    VálaszTörlés
  2. Kösz az infót, megnézem.
    Bocs, hogy ilyen későn jelenik meg a hozzászólásod, mert a rendszer a spamok közé dobta.
    Ha megnézed, nem tolonganak a hozzászólások nálam, ezért nem is nagyon járok a "Megjegyzések" körül.

    VálaszTörlés