Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2011. március 15., kedd

Kiskutyák - 2011. 03.15

Régóta nem jelentkeztem és közben csak gyűjtöttem a különböző pupleteket, mondván majd megnézem őket, ezért-azért érdekesnek találva. Aztán a négynapos hétvégén végre sikerült beütemeznem kipróbálásukat. Előbb azonban kiválogattam azokat, amelyeket aztán VirtualBoxban 256MB RAM, 32MB VRAM mellett LiveCD módban teszteltem. Ez az összeállítás azért is érdekes, mert nem a szokásos, hivatalos puppy-ból készült változatok, hanem elsősorban a Wary ágra épülő kiadás verziói.


Wary 5.00 Small


A Wary-t az Alapító Barry Kauler saját projektjének tekinti és a puppy linux elkövetkezendő generációjának. További infó: [http://bkhome.org/wary/]
Áldozatom a kisebb verzió amely "no big analog modem, SCSI and "exotic" modules". Kiadásának hivatalos bejelentése: [http://puppylinuxnews.org/releases/wary-puppy-511-is-released/]
Első pillantásra nem látszik semmi eltérés egy 4.3-ashoz képest, indításkor billentyűzet, időzóna, és felbontás beállítása. A start menü és a program felhozatalban sincs semmi extra. A próba Virtualbox-val történt, a hálózatot magától megtalálta. Saját repója is van, elméletileg több is. A programválaszték nem túl nagy és naprakész. Bár a készítők szerint ez a puplet kifejezetten régi vasakra készült. Ennek ellenére azért a Firefox a 3.6.13-es érhető el az alapértelmezett Seamonkey 2.0.11 mellé. Ezenfelül van egy beépített csomageltávolító is ami az összes gyári csomagot is eltávolíthatod. (nem próbáltam)
A médiafájlokat szerencsére már nem a Gxine játsza le, hanem az Mplayer de semmit nem bíznak a véletlenre, egy elég bőséges VLC is telepíthető.
Az ékezetes karakterek nem jöttek be, az AbiWord hozza a formáját. Szóval régebbi vasakra érdemes megpróbálni, bár a honosítása még nem megoldott és nincs is tervezve. De a Hardver diktál.


MYWOLFE 0.28


Hivatalos bejelentés és egyéb puplet infó:[http://puppylinuxnews.org/home/mywolfe028/]
Ez a puplet önálló fejlesztés a wary-hoz hasonlóan. Készítője így nyilatkozik a részletekről (angolul): [http://mywolfe.blogspot.com/p/about.html]
4.20-as korában találkoztam először a kisfarkassal és azóta többször is nagyító alá vettem, mégis az volt az első pupletem amelyhez a felhasználó válogathatta össze, mely programok kerüljenek fel a gépére.
Nos, ez az új kölyök már nem bíz semmit a véletlenre, a szokásos programocskák özöne előre telepítve. Bár az első menüpontok rendezettek és puritánok, kevés programot tartalmaznak, az ilyen stílusú Beállítások menüpont miatt külön piros pont jár, de a menüoszlop végén található setup alatt előkerülnek a hagyományos JWM-hez kapcsolódó beállítási és egyéb alkalmazások menüpontja.
A hálózat beállítása is Varázslóra szorul, a már szokott módon. A liveCD indításakor történő lokalizációs beállítás nem ment vesszendőbe, mert az xFce szépen át is állt a magyar nyelvre, ugyanez természetesen a JWM-hez igazított programokról nem mondható el. Az AbiWord hiba nélkül kezelte a magyar ékezetes betűket.  
Böngészőként alapértelmezetten a Firefox-ot találjuk, de a Készítő a Blogján megosztja velünk telepíthető Opera böngészőjét is.  
Külsőre nagyon jól néz ki, jól testreszabható és még VESA alatt is köhögés nélkül futott a komposit funkció (egy kis árnyékolás az ablakok körül, kis 3D hatás) Az ikonok is igazán szemrevalók, bár a kilépés gomb nagy repülőgépe egy kissé elbizonytalanított.
Hát a tapasztaltabb felhasználóknak érdemes egy próbát tenni vele és felépíteni egy szemrevaló napi felhasználású renszert.


Puppy Cielo Wary 5


Ez a puplet is az "érdekesnek tűnik, letöltöm és majd később megnézem" - hozzáállás áldozata lett. A Wary 5.00-ás puppy motor mellett a következő programok miatt figyeltem fel rá:
OpenOffice 3.1,(sajnos magyarul nem tud); Skype 2.1; Opera 11.00; Vlc 1.1.5; TrueCrypt 7.0. ez utóbbi a titkosításban szenvedők figyelmébe ajánlom, a honlapon bővebb instrukciókban részesülhettek. A honlap érdekessége, hogy nemcsak Puppy, de Ubuntu, Lubuntu és SliTaz alapú minimál rendszereket is ajánl jólfejlett szövegszerkesztő eszközökkel felszerelve. Bár nem írja, de ha ezek is fel vannak vértezve a TrueCrypt-tal, akkor egy írókra vagy főleg szövegszerkesztőt használó személyekre szakosodott oprendszer fejlesztő(k)re bukkantam. ;)
Indításkor a szokásos idő/billentyűzet és idő beállítása van soron. A grafikus felületre érve nálam automatikusan megtalálta a hálózatot. Az előbb felsorolt programok valóban benne vannak a szokásos puppy-s programcsomag mellett. Amit pozitívumként tudok elkönyvelni eme puplet részére, hogy már szintén nem a Xine az alapértelmezett lejátszó a VLC mellett, hanem a MPlayer. Az OpenOffice mellett megmaradt az AbiWord és még pár egyszerűbb editor és pdf-t kezelő eszköz.
 Azok tegyék fel a gépükre akiknek szükségesek a napi élethez a fent említett extrák és már fel sem tűnik, hogy magyar vagy angol szöveget olvasnak, írni naponta már csak angolul szoktak.


Puplite 5.0-k2.6.32.28


hivatalos honlapja: [http://eminima.org/puplite/]
Egy újabb, öreg vasakra összeállított pupletet tisztelhetünk ebben a verzióban.
Indítás Vboxban LiveCD-ként, Grub4DOS fogad. Az egér csatlakozásának, Xorg/XVESA beállítása. A grafikus felület rögtön lekérte a fontosabb adatokat, billentyűzet, zónaidő, helyi, nyelvi beállítások, képernyő felbontásának meghatározása. A magyar nyelvi beállításokat sikeresen töltötte le a netről, tehát a kapcsolat is automatikusan létrejött.
További érdekesség, hogy nemcsak alkalmazásindító többtabos panel van, hanem a Vezérlőpult is ilyen formát kapott. A böngészőt, akárcsak az 5.0-ás verziókban te választhatod ki, de például a VLC és még néhány eddig választható alapból benne van. Ezenfelül, tekintettel a célvasakra, elég sok parancssoros program is telepítve van. (böngésző, médialejátszó)
Személy szerint nagy reményeket fűztem hozzá, aztán valahogy - tekintettel a programok túltengésére, a sikertelen telepítés, - valahogy nem tudom ajánlani jelenlegi formájában hétköznapi felhasználók számára.

1 megjegyzés:

  1. Ugyan én a másik, korábbi kernellel szerelt verzióval próbálkoztam (méghozzá ezzel: puplite-5.0-k2.6.25.16) s talán ezért is, tapasztalataim az itt olvasottnál jobbak. Egy csomó újszerű megoldás, a régi és az új szerencsés ötvezete ölt - szerintem - ebben a pupletben testet. Megjegyzem, ha már Linux, akkor egyre jobban csábít a Puppyn túli világ... (például a Jolicloud vagy JoliOS esetleg, s ha lesz, a Google Chrome OS). Kros54

    VálaszTörlés