Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2010. szeptember 22., szerda

Ubuntu után 10.04-el

Mivel megjelent az Ubuntu 10.04-es LTS kiadása, úgy gondoltam itt az ideje, körülnézni a “piacon” és ellenőrizni a “vadászat” állását is. Azért döntöttem az ilyen intervallumú ellenőrzés mellett, - egyrészt van élet a gépeken túl is - másrészt olyan sűrűn jönnek ki újabb és újabb verziók, hogy csak a guruk számára lehetne érdemleges listát írni a változásokról, az egyszerű felhasználóknak nem igazán.
A nyúzás 2GHz, 2GB RAM és 128MB VRAM mellett zajlott.
 

Magyarlubi 10.08 32 bites (beta)

Honlap: [http://magyarubi.hu/]
Első áldozatom a magyarubi LXDE-s verziója. A projekt a “magyarubi ... amit csak használni kell...“ szlogennek szellemében  hoznak létre olyan Ubuntu verziókat amely szerintük megfelel ennek a feltételnek. Honlapjukon jelenleg Ubuntu-t (GNOME) találsz 32 és 64bites verzióban, Netbookokra 32bitest valamint vizsgálatom tárgyát az LXDE-s verziót ami még bétának számít. A készítők szerint ajánlott konfiguráció 800MHz-es processzor és minimum 128MB RAM. Annál inkább legyen nagyobb és a videókártya is valami GeForce korabeli, 32MB VRAM-mal. Erőforrás felhasználás: egy Chrome, egy zenelejátszó, a htop terminálban, összesen 240MB RAM felhasználást jelent. A Htop helyett (mivel konzolból kellett telepíteni) használható az Xfce4 folyamat kezelő is.
LiveCD módban teszteltem. Bootoláskor habár a nyelv (F2) magyarra volt állítva a menü angolul kezdődött. A megjelenő desktop felület kellemes világos hangulatú és puritán. Akárcsak a   programválaszték, máris szimpatikus. Minden fontosabb feladatra, van egy komolyabb program és semmi programocska-özön. Benne van a Bluetooth és a Wireless támogatás és a flash, java és mp3 kiegészítőket is tartalmazza. Szép volna, ha egyszer a kutyusokban is csak ennyi volna elérhető az első vonalban az egyszerű felhasználó részére. A szoftverközpont egy kicsit szokatlan a Synaptichoz szokott szememnek, de meg lehet szokni és szűrést is lehet alkalmazni, hogy kevesebb sort kelljen átbogarászni.
Következő áldozatom a nagytestvére a

Magyarubi 10.08 32 bit

 Honlap: [http://magyarubi.hu/]
        Külsőleg nem sokban tér el a hivatalos Ubuntu 10.04-től [http://www.ubuntu.hu] csupán a szokásos szolgáltatásokon felül, a honosítás és a már fent is említett flash, java, mp3 kiegészítők előre telepítése. Ami talán még eltérő lehet az a telepítés után azonnal használható “kezdő” programok összeállítása. Számomra kissé szokatlan és idegesítő, hogy az ablak kezelőszervei a MacOS-hoz hasonlóan a bal felső sarokba kerülnek.

KIWI 10.08

Ugyanez mondható el a KIWI linux [http://kiwilinux.org/kiwi/hu/] 10.08-as verziójáról, talán annyiban, hogy ott még kevesebb a programok száma és mások vannak alapértelmezetté téve. Erről pontosabban a [http://zubuntu.freeblog.hu/archives/2010/09/01/Megjelent_a_Kiwi_Linux_1008/] oldalon olvashattok.
Ezzel ki is elemeztem az Ubuntu 10.04 LTS alapú, magyar felhasználóknak szánt főbb disztrókat.
 

Linux Mint

Általában sok szó éri az Ubuntu verziók alapbeállítású külalakját, asztali témáját. Ez ellen nagyon jó választási lehetőség a szintén Ubuntu alapokra épülő de mind program-választékában és főleg külsejében sokkal ízlésesebb Linux Mint valamelyik verziója. [http://linuxmint.com/] Megtalálható köztük szinte az összes nagyobb grafikus felület, választhatunk bátran. LXDE; Xfce; Fluxbox; Gnome; KDE; mindhez hozzá van igazítva a design. Másik nagy fejlesztésük a külön szoftverbázis. [http://community.linuxmint.com/software] Aki nem rohan mindig a legújabb verziókért az egy gondos és kellemes designú operációs rendszer tulajdonosa lehet.

Mandriva.One.2010.Spring

 Honlapja: [ http://www2.mandriva.com/];[http://mandrivalinux.hu/downloads.php]
Már a Vadászat bevezetőjében is említettem, hogy egy stabil, biztonságos, egyszerű  napi használatra ajánlott. Három változat érhető el, a FREE, amiben csak ingyenes és szabad szoftver található (guruknak, fórum-buvároknak). A ONE, ami már licenszes és olyan programokat is tartalmazhat, telepíthetsz le hozzá, aminek nem egyértelmű a jogi megítélése minden országban. Végül a POWERPACK ami már kereskedelmi verziónak számít és sok olyan alkalmazást tartalmaz ami az előző kettőből ilyen-olyan okok miatt nem kerülhet.
A címben szereplő változatot próbáltam ki liveCD módban. Hozza a megszokott teljesítményét, bár a bootolás elég nehezen és lassan zajlott, de cserébe hiba nélkül kérdezte és azonosította be a magyar nyelvi beállítást, billentyűzetet, időszámítást, ismerte fel az USB-s merevlemezt. (ami az Ablakoknak mostanság elég betegesen megy) Az aktuális a KDE felület és van mit formálni rajta.
Negatívumnak még azt hozhatom fel, hogy hiányzik az összes “köznapi kódek”, (mp3; avi, és még egy tucat kiegészítő) illetve a csomagkezelőben nincs megadva forrás URL, tehát további csomagok letöltéséhez és telepítéshez még ki kell nyomoznod egy címet. Ha ezeket Te, vagy inkább egy hozzáértő ismerősöd intézi el neked, teljes olyan céges érzés utána, mintha jött volna a rendszergazda és beállította neked aztán csak használnod kell. (Több “simogatás” de nagyobb látvány mint az UHU.)

Mandriva.PowerPack.2010.Spring

PowerPack. Ahogy a nevéből kitűnik benne van minden, ami csak működik vagy kellhet. Bár a település a becslése szerint 40 perc felett van, a design alapból itt is segítség után kiállt, rendelkezésünkre áll a kde-look.org egy hasznos kis kiegészítő programon keresztül. Valamint a beépített 3D effektusok, forgó kocka, áttetsző ablakok, zárt videó meghajtók...stb. Természtesen magyarul. Vagy csak már én nem veszem észre ha mégis angol. Programválasztékra sem lehet panasz, az OpenOffice már vár, böngészőnek az összes nagyobb itt van: Firefox, Chrome, Opera, és a KDE régi fájlkezelő/webböngészője. A szokásos KDE programok mellett már a Skype is fent van, sőt a Kopete már az integrációját is felajánlja mikor a fiókokat állítjuk be.
Iroda, a már említett OpenOffice, az Adobe Reader 9.0, Scribus (kiadványszerkesztő).
Grafika, a kötelező GIMP, képnézegető, webkamera kezelő, és a K-betűs alkalmazások.
Hang és Videó, az elmaradhatatlan Amarok, amivel egy kicsit meggyűlt a bajom, ahogy mondani szokták, mert a beállítások helye megváltozott, szinte szétszórták a program ablakában.
Alapértelmezett média lejátszó a Totem (nekem ez mindig is a Gnome-hoz kapcsolódott), de van még Dragon Player, (egy szegényes, úri körökben “letisztult” felületűnek nevezett) médialejátszó, DVD-lejátszó, külön Moovida médiaközpont is a szokásos “enyém a teljes képernyő és nem találunk semmit”-stílusban.  Természetesen a kötelező KDE kiegészítőkkel.
Segédeszközök, hát itt is főleg KDE-s programok, kéretik nézelődni.
Játékok, a szokásos iroda kikapcsolódás csak a szokásosnál tömegesebben.
A programok telepítése/törlése felület a már megszokott csoportosításban található, szép választékkal. Elsőként a DVD-lemezt is kéri, amiről úgy kell külön lebeszélni, de némi kattingatással eljuthatunk a források beállításához is, innen már beéri az Internettel is. Automatikus frissítés is van.
Hogy ismételjem magam, ez úgy nagyon ott van, rendben van.
Csakhogy ez a fizetős, kereskedelmi verzió.

Zenwalk 6.4 illetve Zenlive 6.4

Honlap:[http://www.zenwalk.org/] az újjáéledő magyar oldal: [http://hu.zenwalk.org/]
Kézikönyv (magyarul) : [http://hu.zenwalk.org/content/zenwalk_felhasznaloi_kezikonyv/2]
Bár a bootolás és képernyője nem valami látványos, inkább egy 5-10 évvel ezelőttire emlékeztet, de ne felejtsük el, hogy ez a disztró szintén kis gépekre (tervezték, szánták) készült. Slackware alapokon dolgozik, (ami stabil, gyors és kicsi a gépigénye, - a reklám szerint) Xfce felülettel némi Gnome-os program rásegítéssel. (brasero, totem,)
Már több felülettel is elérhető, a régi Xfce után, Gnome és már Openbox felülettel is. (Szerintem ez utóbbi  jó a kisebb gépekre)
Kábel nélküli eszközökkel rendelkezők (billentyűzet, egér) hátrányban, mert a rendszer felállásáig nem műkődnek az eszközeik, amely LiveCD módban kellemetlen az első beállítások (nyelv) miatt. Gondolom telepítve már nem kell ilyesmivel foglalkozni. Ja igen, a Zenwalk hagyományaihoz híven ismét fordított sorrendben dolgozik. Előbb került kiadásra a telepítőlemez aztán a LiveCD, ezek két külön lemezen vannak.
Indítsuk, lássuk. Első reflexem, a háttérkép lecserélése, szerencsére van raktáron, nem kell a netről vadászni. Az Xfce felület jól testreszabható, akár még Windows-t is csinálhatsz belőle. Újabb jó pont, egyből megjelent az Asztalon az USB-s HDD-m és az mp3-akat gond nélkül játsza, akár a totem, akár a zenekezelőnek telepített Gmusicbrowser. A felbontásra sem panaszkodhatom, 1280x1024-es felbontáson, 60Hz-es a látvány, a kompozite elemek is választhatók, de ezt live-ban nem ajánlom, nekem sikerült kifagyasztanom. A terminál már átlátszó háttérrel jelentkezik, de ha egy kicsit "trendibb" ikonokat, ablakokat szeretnél, azt már neked kell összevadásznod a Netről, az [xfce-look.org]-on kell körülnézned. Nem rossz, hogy az egeret csak a hangerő-ikon fölé viszem és a scrollal máris szabályzom a hangerőt. Itt minden médiaprogram tudja ezt. Nekem újdonság ez az Xfce felületen.
Az előnézeti képek alapján a videóim sem ellenfelek a lejátszó számára. Hát olyan mint *.mkv ugyan alapból nem kedvenc kiterjesztés, de a szokásos avi, mpg, wmv, formátumokkal még így Live-ban sincs gond. Telepítve aztán majd beszerezzük a szükséges kódeket, lejátszót.
Fejből nem tudtam a root jelszavát így nem volt alkalmam kipróbálni a csomagkezelést.
A programválaszték a Zenwalk szlogenjéhez híven, egy feladat, egy program.
Emellett azért már alapból megtalálható az OpenOffice, ami talán nem pont a kis hardverrel rendelkezők választása.
Programok a teljesség igénye nélkül: IceCat (Firefox) IceDove (ThunderBird); Pidgin, Transmission, Brasero, Totem, Gmusicbrowser, OpenOffice, GIMP, gThumb képnézegető, pdf olvasó, és a szokásos aprólékok, (csoportos fájlátnevező, csomagoló, számológép...) valamint az Xfce alapszolgáltatásai (naptár, beállító programok).
A RAM felhasználás azonban át-átlépi a 256MB-ot, ezért talán efölötti RAM-mal rendelkező gépeken futtassuk, ha megfelelő hétköznapi sebességre vágyunk.

Szóval,

Otthoni, öregecske gépünkre “igásló”-nak ideális.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése