Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2011. október 11., kedd

Mandriva 2011


Honlapjuk: [http://www.mandriva.com/en/]
Magyar közösség: [http://mandrivalinux.hu/].
Egy vélemény arról, hogy akkor és miért érdemes Mandrivát telepíteni: [http://linuxhogyanok.blogspot.com/2009/06/mandriva-es-en.html] 
Eme sorokat a 2011-es One verzió alatt írom egy Firefoxban (5.0.1), ráadásul ennek a GRUB-jával tudtam indulásra bírni az ArchBang-ot is.
Igaz, hogy a telepítése és a fel- és leállása kissé lassú, de közben jó minőségben és stabilan hozza a KDE felületet. Ez az egyetlen disztró, amely KDE felülete kibírja az agyonnyúzásomat. 
Sok újdonságot nem tudok írni róla. Alapértelmzett böngésző a Firefox, és levelezőnek a Thunderbird. Akik már windows alatt is használták őket (pld.: portableként) azoknak könnyű az átállás.
Irodaként a Libre office fogad magyarul, amire részemről egy nagy piros pont jár.
Grafika: Shotwell és a Gwenview nézegető.
Média: Clementine a zenetárad lejátszására és az SMPlayer a videókhoz. Sajnos a YouTube-ról leszedett videók mp4-es formátumát nem támogatja még a VLC sem. Nincs hangjuk.
Lemezek írásához a kihagyhatatlan K3b. Ha megtalálod a  menüben (Segédeszközök/Rendszereszközök közé tették).
Menü, a Start menü az alapértelmezetten beállított verzió valószínűleg az érintőképernyősök részére lett beállítva, tekintve, hogy a teljes képernyőt elfoglalja jó nagy ikonokkal. De nincs benne a szoftverek hozzáadása és eltávolítása, amihez csak a “klasszikus” menüben férsz hozzá.
A rendszerfrissítő is folyamatosan jelez, sikertelenül próbálja frissíteni a FireFox és a Thunderbird egyes (többek között általam nem kért nyelvi) csomagjait. Ennek trükkje, a csomagkezelőben távolítsd el a nem kívánt nyelvi csomagokat és utána már nem akarja frissíteni őket.
Néhány gyárilag ajánlott játék és a KDE elválaszthatatlan kis segédprogramjai illetve néhány általam nem ismert/használt program-csoport.
Szoftvertárban a már-már elvárható program-özön. Tucatnyi beállítási lehetőség a csomagok közötti eligazodások végett, természetesen nekem elkelt volna még egy mód, csak KDE-hez. Ez másnak is jól jöhet, nehogy a fél Gnome-ot letöltse  egy óvatlan programválasztás miatt.
A KDE 4-es felületének csiszolásával napokat tudnék tölteni, ezért gyorsan abba is hagyom.


Szóval,
Szerintem a Mandriva ezen verziója is hozza a tőle eddig megszokott profi szintet, ezért továbbra is ajánlom egyszerű napi felhasználók részére előtelepítve. Persze, nem az öreg gépek kategóriában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése