Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2011. október 31., hétfő

Zorin OS 5.1

Honlapja:[http://zorin-os.com/] 
Megtekintendő videó: [http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&hl=hu&v=QHCDU-CUoaQ] a Gallery oldal végén is megtalálható.
A videó és a honlap egy kis angol tudás mellett mindent elmond a projektről. Akinek átjött az hagyja ki a következő bekezdést. 
Akinek nem tiszta mi is akar lenni ez a projekt: Ez (is) egy Ubuntu alapú disztríbució, amely megpróbál felhasználókat átcsábítani a Windows-tól, azzal (többek között), hogy a külalakot és a napi használatot windows-szerűvé alakítja, de hozzáadja a linuxok (jelen esetben a GNOME) grafikai látvány effekt orgiáját. (gy.k.:Compiz-effektek). Itt is, akárcsak a “nagyoknál” több előre elkészített összeállítás létezik: Core, Lite, Educational, Ultimate, Buisness, Multimedia, Gaming. Ezekből az első három ingyenesen elérhető, a többi fizetős. Természetesen a Prémiumok (fizetősek) a jobban Windowsosra szabhatók. A kezdeményezés jó és talán tanultak a mára már eltűnőben lévő projekt a Lindows ( később Linspire, jelenleg a Xandros tulajdonában van ) hibáiból. Ugyanis a fizetős konstrukciók eléggé visszavetik az elterjedést, hacsak nem kerülnek elő feltört verziók. 

Én most a két ingyenes verziót (Core, Lite) fogom kipróbálni telepítve egy 3GHz-es, 4GB RAM-mal ellátott gépen. A Core a modernebb gépekre készült, még a Lite a gyengébb hardverekre. Letöltéskor az oldal ajánlja (és én is ajánlom, hogy egy próbát tegyetek vele mielőtt eltúrnátok a windows-t és lemaradnátok pld.: egy ClanWar-ról vagy valami Windows-os eseményről) az Unebootin-t. 

Lite 
Lényegében ez egy Lubuntu, - ami egy LXDE-Openbox párosítású grafikus felület, - kiegészítve a Zorin OS néhány egyedi extrájával.
 LiveCD-ként behelyezve a Gparted-del előkészítve a merevlemezt (a gyökér / és a swap-nak csináltam helyet) elindítottam a telepítést. A telepítő nyelvének beállítása után egy magyarul korrekten kommunikáló telepítési folyamatot láthatunk, amelyben ugyanúgy elvégezhetjük a merevlemez darabolását mint előtte a Gparted-del. A felhasználói adatok megadásakor beállíthatjuk az automatikus bejelentkezést. 
A telepítés után még nem magyarul beszél az operációs rendszerünk, de ne is próbáljuk átállítani, inkább várjuk meg (esetleg közben a chrome-nak állítsuk be a magyar nyelvet) amíg a szoftver frissítés lezajlik. 
Nos, vagy én voltam türelmetlen, vagy elakadt a frissítések telepítése, de végül bezártam minden ablakot és nem reklamált, hogy félbeszakítottam volna. Végül is a klasszikus Synaptic-kal, hagyományos kattintgatással, mint az olajozott villám, lezajlott a frissítés. 
 A honosítás nem egyszerű, az Administration/Language Support alatt nem elég kijelölni, de külön hozzá kell adni a magyar nyelvet. A sikeres beállítást egy újraindításra szóló figyelmeztetéssel nyugtázza a telepített verzióban, Unebootin alatt (és akkor gondolom LiveCD alatt sem) nem jelzett. Nem is volna értelme, mert a felület újraindítása miatt elveszítenénk a beállításokat. 
Kezdéskor elérhető programok: A fájlkezelő a PCManFM, alapértelmezetten a Chrome a webböngésző, a továbbiakhoz nézzük végig a menüpontokat immár magyarul. 
Grafika: GNU paint, egy XP-szerű image viewer, Simple Scan. 
Hang és Videó: Audacious Music Player a zenékhez, XFburn a Disc Burner lemezek írásához, és a GNOME mediaplayer videózáshoz. 
Internet: Chrome, Pidgin, Postler Mail egy teljes levelező kliens, és az Internet Browser Manager. Ez utóbbi segítségével telepíthetjük vagy eltávolíthatjuk a Firefox, Chrome, Opera, Midori böngészőt. Mindezt egy-két kattintással. 
Iroda: a Gnome Office, ami jól kezeli a magyar nyelvet, valamint Dexter címjegyzéke OSMO határidőnaplójával együtt. 
Kellékek: Itt a szokásos apróságok, számológép, a Leafpad jegyzettömb, a CD író újra, a fájl-kezelő, terminál. Újra van az Internet Browser Manager, a Zorin Look Charger, amely segítségével könnyedén átalakíthatjuk Asztalunkat Windows 2000 vagy Mac kinézetűre. (Ezt egyébként az xFce-vel igényesebbre is csinálhatták volna) 
 Szintén itt találjuk a Zorin OS Lite Extra Software ablakot is ahol szintén egy kattintással települhet a Wine, VLC, és a Games(??). Hogy ezek miért nem fértek bele a szoftver központba? Telepítem innen a VLC-t és hibátlanul lejátszotta a magyar feliratos videó-fájlokat, ezért már érdemes volt feltenni. 
 A szokásos Opera, VLC páros telepítése hibátlanul zajlott, ezért próbából lecserélem az office-t. Sikerült a LibreOffice-t telepítenem annyi csupán a probléma, hogy a felülete angol nyelvű marad, de a helyesírás, billentyűzet és a többi lokális beállítás magyar lett. 

 Core 
 Normál verzió amely egy GNOME alapú felülettel működik. A telepítés a Lite-nál leírtak szerint működik. Itt  feltettem az nVidia zárt meghajtóját és újraindítás után már érvényesülnek is a Compiz effektjei. 
A programok listájára itt már nem térnék ki, Chrome a webböngésző, fájlkezelő a Nautilus, Banshee a zenei gyűjteményünk lejátszására, Brasero a lemezek írására, Totem és VLC a videókhoz. Internetnél az Empathy mint üzenetküldő illetve az Evolution levelező program az alapértelmezett. Irodai szoftverként rögtön a LibreOfficet kapjuk. A Kellékek között itt is megtalálható a számológép, egy egyszerű szövegszerkesztő, de itt a Tomboy post-it firkáló, karaktertábla...stb. 
A rendszereszközök között az Zorin Internet Browser Manager és a Zorin look Changer. Az előbbi a már leírt négy böngésző telepítését segíti, az utóbbi most a Windows7, Gnome, és Windows XP stílusú asztal beállítását segíti. Itt is van és a Lite-ban is az Ubuntu Tweak ami néhány plusz beállítást enged. A Zorin OS Lite Extra Software azért nincs, mert a VLC és a WINE már telepítve van, mint ahogy van egy Games mappa is, benne a szokásos Mahjongg és passziánsz.

Szóval...

 Látszik, hogy törekednek rá, miszerint a lehető legjobban hasonlítson a Windows-okra, ugyanakkor ez a fizetős verziókban érvényesül a legjobban. A reklámra szemmel láthatóan sok energiát fektettek. De a logójuk elég vacak. 
Mindenképp pozitívum, hogy a honosítás nagyon jó és a programok működése stabil de ez az Ubuntu közösségének köszönhető. 
Szintén nagy segítség, hogy a Kiwilinuxhoz hasonlóan - ellentétben az eredeti Ubuntuval - már tartalmazza az mp3 és adobe flash lejátszásához szükséges összetevőket. A Core szoftverileg nem nagyon nyújt többet mint egy KiwiLinux, csupán a külalak Windows-osításában alkottak működőképest. 
 Azoknak akik most keresnek alternatívát a Windows helyett annak megéri egy-két napot rászánni a kipróbálásra.

U.I.: Akik mégsem vágnának bele szívesen vakon a telepítésbe, azoknak ajánlom az alábbi videót, ahol bár angolul és 35 percen keresztül mutatják be a Zorin 5.0-át, de tartalmazza a telepítés menetét is.
http://www.youtube.com/watch?v=gMnT6W9lg6A&feature=related

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése