Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2021. május 25., kedd

Raspberry Pi War - a béke kezdete

 Afterparty, avagy amit az utókor feljegyzett

👈a Háború | az előzmények ☝

Nemrég feloldásra került titkosszolgálati dokumentumok bizonyítják, hogy az események alakulásában nagyban szerepet játszottak multiple OS installerek, a Berryboot és a PINN, pontosabban a bennük ajánlott OS-ek.

Berryboot

Honlap, letöltés: [https://www.berryterminal.com/doku.php/berryboot]

Segítségével nem csak a gyári beállított operációs rendszerek közül választhatunk, de a honlapjáról letöltve[https://berryboot.alexgoldcheidt.com/images] (vagy máshonnan) még adhatunk is hozzá. A letöltött zip mappa tartalmát átmásolod a kiválasztott adathordozóra és onnan bootolsz. [https://youtu.be/lMhGpuCjpYs]
Több adathordozón is próbáltam többször letöltve, a boot elakadt mondván, hogy nem látja a berryboot.img-et, pedig ott volt. Az OS választék elég nagy de mind külsőben mind programokban elég nagy a lemaradás (twisterOS 1.8.4-ről, 2.0.2-re fissül és közben reboot..., raspex-ubuntu-rpi4-20.04-lxde, nem elég, hogy a videóban látott saját NAS-ok még megtalálhatók voltak, de a csomagforrások elavultak és nem is frissültek tanúsítvány kulcsok hiányában, ráadásul ubuntut csak nyomokban tartalmazott, debian-t annál inkább). Egyszóval a legtöbb túl régi. Azonban ha sikerül elindítanod a gyűjteményből letöltött OS image-k hozzáadásával egy rugalmas telepítő és boot rendszert kapsz. Sajnos a gyűjtemény darabjai nem bootolnak önállóan.

PINN

Letöltés [https://sourceforge.net/projects/pinn]
Volt már róla szó, most kipróbáltam. Ezt is (akárcsak a BerryBoot-ot) ugyanarra az adathordozóra kell felmásolni ahová majd az OS-eket is telepíted róla. (ha az SD kártyára rakod és az SSD-re telepítesz, akkor az SD kártyára továbbra is szükség van a bootoláshoz) Kivétel az Androidos LineageOS, ami csak külső meghajtóról (pendrive) hajlandó futni. Fut is, a google programok nincsenek rajta, ezért neked kell majd az első telepítő apk-kat betöltened (kis időráfordítással "nagy tesvér"-mentes androidos rendszered lesz, önállóan menedzselt google appokkal.)
A kiválasztott OS-eket ne akard egyszerre mindet letölteni és telepíteni, mert a bigboy-ok (ubuntu, manjaro) kifagyasztják. A kicsikből 3 mehet egyszerre (Raspberry OS, Twister, DietPi,) így is hosszú idő lesz, de a bigboy-okat csak egyesével. [https://youtu.be/1Cqta4go45U]


Utólag megismert OS-ek

PiTosh OS

Bemutató [https://youtu.be/jSSFw3Opp1I]. Letöltés:[https://drive.google.com/file/d/1QqKlvzzldZYQN0bIGd5mjIpgxlRfm5qb/view?usp=sharing].

Egy régebbi raspbian motorra felhúzott xFce felület MacOS 9-re elmaszkírozva. Jól sikerült, simán beadhatná/bevehetnék a TwisterOS kínálatába. Hiába xFce vezérlőpult, sem az idő/zóna sem a nyelvek/régiók beállítását nem találod meg. /konzol: sudo raspi-config/ a nyelvre még így sem reagált reboot után sem. Érdekes, hangulatos, akinek tetszik használja nyugodtan. (hosszú első frissítés) Hosszabb videó verzió telepítéssel egyenest a szerzőtől: [https://youtu.be/otIG-Ts1mXg].

DietPi OS

Honlap/letöltés [https://dietpi.com/], telepítésről [https://youtu.be/BZpWEct9TPA] ,[https://youtu.be/U-UXenzA2m8?t=72], [https://youtu.be/LoKBZ-a4JNE], [https://youtu.be/qH0YsFNIyFo]
Kis méret, konfigurálhatóság, szervernyi erő. Igazi svájci bicska. Aki a fenti, telepítésről szóló videókat megnézte és látja a hasonlóságokat és különbségeket, látott ismerős programokat, kifejezéseket vagy már ennél is profibb, értette őket, az vágjon bele. Ez nem egy Kali linux a hekkerek mekkája, (bár az is van az installerek szerint... de RPi-vel?) de egy jól konfigurált/optimalizált, nyáron sem túlmelegedő így a nyáresti videózást jól viselő OS tulajdonosa lesz.

Mivel lett gazdagabb az utókor?

Öreg PC-khez használható a Raspberry Pi OS idevaló verziója, némi takarítás és frissítés után (böngészők, Office, lejátszók vannak, kis erőforrás igényű, jól testre szabható felület) [https://projects.raspberrypi.org/en/projects/install-raspberry-pi-desktop].
Tájékozottabbak megpróbálhatják a DietPi OS szintén PC-s verzióját, ami az előbbiek mellett még a szolgáltatások testreszabhatóságában is jobb, talán mert szervernek is használható. [linkek fentebb].
Lubuntu, a Pi alatt megismert grafikus felület az LXQT ill. LXDE-vel ellátott ubuntu alapokkal.[https://lubuntu.me/]
Xubuntu, a "nagymenő" fejlett felület, szintén ubuntu alapokra építve. [https://xubuntu.org/]  Erre még rá is lehet húzni a Twister UI-t [https://twisteros.com/twisterui.html] és rögtön rendelkezésre áll néhány közismert felület a számítástechnika palettájáról.
Ugyanezek manjaro (arch) alapokon:
xFce-vel hivatalos vonal [https://manjaro.org/download/] és a MATE közösségi gondozásban:[https://manjaro.org/download/#mate]


Hát van miből választani. Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése