Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2021. május 17., hétfő

Raspberry Pi War III.

A végső ütközet 

🔞Ahol fülsüketítő dübörgés💥és hangzavar van,💣üvöltő hűtő-ventilátorok, káosz és sokkolóan szörnyű linkek röpködnek szakszavak és rövidítések, helyesírási hibák után, miközben véletlenszerűen ugrálnak a sorok és témakörök, tapasztalatok...😵


Kezdjük azzal, hogy mi mindenre használható ez a kis vacak? Nos, a hivatalos projekteken [https://projects.raspberrypi.org/en] túl a második nagy témakör ami hétköznapi felhasználó látóterébe ötlik az a végtelen sok játék és játék és játék és játék...
No, nem a STEAM slágerei, hanem a 80-as, 90-es évek régi-régi játékai a kezdetlegestől a DOOM, Quake és jobbnál jobb grafikával nyomulókon keresztül (valahol még CS-t is láttam a játékok között) egészen a közelmúlt konzol slágereivel bezárólag.

|| De futhat akár a saját blogszervered [https://zsombe.com/] egy RaspberryPi 3B+ - on, (Amin egy Publii fut ;-) ) ahol néhány hasznos dolgot olvashatsz a mai témánkban. ||

Ebben a témában is van pár tucat blogbejegyzés és videócsatorna a neten, ezek közül én most Wagner's Tech Talk oldalát [http://wagnerstechtalk.com/rpi4/] emelném ki, mert a játékokon kívül még több fontos/hasznos információval is szolgál.

|| Wagner youtube csatornáján találtam egy érdekes Pi4 házról szóló videót [https://www.youtube.com/watch?v=o4qtS5ydt7w] amelyben a játékgépbe helyezett "kazetta" tartalmazta az SSD meghajtót (eredetileg ezeken voltak a játékprogramok - néha egyen csak egy program - ). Az adatvédelmi megoldásokon túl, miszerint szemre ez csak egy kis játékkonzol, amíg be nem raksz egy bizonyos "kazettát" amiről indítva egy komoly operációs rendszer (már Windows 10 is!) válik elérhetővé. (amely tartalmazhat bizonyítékot terroristák terveiről, az UFÓK titkos rádió üzeneteinek megfejtéséről, Apa online póker party és XXX-es videó gyűjteményét, bármit aminek nem kell szem előtt lenni, és amit még el sem tudsz képzelni de Hollywoodnak biztos vannak tippei.)
A mai online-os oktatás (bár lassan már nyitnak az iskolák is, szóval lehet, hogy már tárgytalan az ötlet) világában pont egy fordított megoldás is szóba jöhet. "Amíg nincs kész a leckéd és feltöltve a felhőbe (a Puffin Cloud Learning pont erről szól ) addig nincs "kazetta" 500 játékkal és játék kontrollerrel"
A gépben fixen egy 16GB-os SD kártya van és a Puffin böngészője 2-3 felhő szolgáltatóhoz is tud csatlakozni mentés céljából. Tudom, tudom, ez Magyarország, itt még véletlenül sem működnének és nem azokat a programokat használják amit a Puffin alapból kinál (Google appok). Egy próbát megérdemel.
Az elgondolás ugyanez csak a ház olcsóbb és SSD helyett külső merevlemez/pendrive használható. [https://www.pi-shop.hu/nes4pi]
||

Több retró gépet is épített, amelyek szintén a kezdeti idők hangulatát idézik, talán a Pi 400-as ötletét is ezen videók is inspirálták, mert nem ő az egyetlen (például itt is) a YouTube-on. Kis hazánkban mindegyikkel ugyanaz a probléma (ami elsőre csak nekem de majd másoknak is az lesz ha írni kell), hogy a billentyűzet általában US (és nem UK) kiosztású így még a matricázás (innen vagy innen) sem teszi tökéletessé a felhasználhatóságot. (Az UK billentyűzeten megvan az íÍ gomb is, csak nyomni kell rá a matricát (olcsóbb). Ezért árulják gondosabb magyar boltokban az ilyen 400-ast. Az US-n egy hosszú SHIFT van a helyén.)
Építései közben felbukkant a Berryboot is (amiről kiderült, hogy csak a holnapja régi, a fejlesztése folyamatos [https://youtu.be/gv4LSTpVkdM] ), amiről már írtam de ami fontosabb egy újabb megoldás PINN néven. Jóval nagyobb OS választékkal (Twister OS ott is a nyerő! 👍 ) és egy meghajtóról akár több OS-t is használhatsz gond nélkül.

Hogy én mit használok? Mint örök Kereső, az SD kártyán egy Raspberry Pi OS desktop áll készen szigorúan csak hivatalos, ellenőrzött Pi-s programokkal, (a Twister skinek nem játszanak) szenzor-kijelzővel, írókkal, csupa olyasmivel ami a működést segíti, kipróbálva némi ötletet (FreeTube, a felület gyári dekorálása...stb.). A nagy (USB 3-as meghajtón) majd egy nagyfiú lesz (Debian vagy Ubuntu, a Twister látvány esedékes) de most éppen a Q4 OS-t nyúzom szét újra és újra. (tapasztalatokról a keretes írásban) Utána vár rám a PINN, benne a DietPi és a többiek...

BREAKING NEWS! Eme sorok firkálása közben Luke éppen itt tette közzé aktuális top 5 listáját. Elég sokat kipróbált, lehet némi fogalma. Az eddigi videói alapján nem csak én szédelgek a rengeteg lehetőség között. De a legtöbben ugyanott kötünk ki. 

|| Q4 OS:: Azért esett rá a választásom, mert PC alatt is jól működött, és Pi-n is a szokott felületet, programokat, Windowsos hangulatot hozta.
Ha nem akarod gyorsan hazavágni, akkor a RPi OS-en használt kis programokat (Pi-apps, PiKISS...) hanyagold. Ha telepítéskor vagy a későbbiekben a trinity felület mellé az xFce-t választod, akkor elég jó hatékonysággal (a téma választó nem indult bár addigra a pi-appsból már teleszemeteltem) tudod alkalmazni a Twister UI-ét, ám az is hoz magával néhány kéretlen programot. Ajánlott "szűz" xFce-re rögtön feltenni. De a hosszabbik úton is elérheted ugyanazt a látványt, ha nem jobbat.

OFF: A trinity KDE (3.5) alapú, a disztró által ajánlott nagy felület a Plasma szintén KDE alapú. Az xfce meg Gtk+, ami a kezdetek óta "ellenlábasa". Windows skint kapsz a Q4 csapattól trinity-re, Plasmára [https://xpq4.sourceforge.io/] tehát az xfce nem létfontosságú. Könnyű felületnek ott a trinity, látványnak, hatalmas jól felépített grafikus felületnek meg a KDE de ha nem futna jól, akkor még választhatsz az xFce, Mate, LXDE, LXQT, Bungie, Cinnamon között de ezek a felületek nincsenek annyira támogatva, kidolgozva ebben a disztribúcióban mint az első kettő. EZ PC-re vonatkozik ezért OFF.

ON: A Pi4 felturbózásához pedig a CommanderPi csak szintén a könnyebbik út, de mivel nincs (trinity alatt nem települt!), ám az általam ajánlott források között megtalálható, hogy hol és mit kell beírni egy konfig fájlba, hogy csúcsra járasd ezt a kis bigyót. (Aktív hűtés szükséges hozzá, különben nem sokáig lesz géped!) De ha konzolban elsütöd a  sudo raspi-config  parancsot, a beállítások között megtalálod a túlhúzási lehetőségeket is, csak ott már nem súg a program, neked kell tudni/puskázni az értékeket.
Programok beszerzése, - trinity felületet tekintve használtnak - az Rpi OS-hez hasonlóan itt is van egy ajánlott program-gyűjtemény (Software Centre) ami már kifejezetten ehhez van "csiszolva" és sokkal jobb mint az RPi OS-é. Itt nincs azonban további "szoftver hozzáadása/eltávolítása" menüpont mint ott (az sem túl jó), hanem neked kell kattintva a Synaptic-ot telepíteni. Elsőre talán nagy hiányosságnak tűnik, de ezen disztró az elöregedett iroda gépek felkarolását tűzte ki célul (mint a Zorin annak idején) és jobb ha az egyszerű irodai felhasználó nem telepítget össze-vissza mindenfélét, ami esetleg összeomláshoz vezetne (Synaptic-ban könnyen megy, tanúsítom! Most is így nyírtam ki). Ez érvényes PC-re, Pi-re.
Ám az Internet egy csöndes zugában [https://sourceforge.net/projects/q4os/files/experimental_apps/] a fiúk még összedobtak néhány öntelepítős (mint a Windowsban, rákattintasz, települ) csomagot (edge, skype, teamviewer, Chrome!...) de sajnos ezek csak a PC-s verziókhoz jók. Ugyanebben a zúgban építgettek egy ubuntu+plasma alapú (Kubuntu v2?) összeállítást is Quark néven [https://sourceforge.net/projects/quark-os/] de 2021-ben csönd van körülötte, viszont a honlapja elég M$-os.[https://quark-os.sourceforge.io/]. Lehet, hogy az ott tanultakat alkalmazzák itt a Plasmás verzióban (Centaurus, Plasma). Vagy fordítva.
Szóval, ez egy a Debian linux sziklaszilárd alapjain nyugvó (Debian Linux rock stable base) operációs rendszer, amely a hagyományos PC mellett van Raspberry Pi-re (és más SBC eszközökre), de még a Windows mellé is be tud települni. Egy könnyebb (trinity - kis erőforrás igényű) és egy teljes ("minden igényt kielégítő" - KDE Plasma) felépítésű felülettel van ellátva. Internetes, irodai és tartalom-fogyasztásra (gépfüggő) alkalmas rendszer. Az előző firkálmányban leírt gépváltást valóban megkönnyíti de a Windowsról való átálláshoz is használható tapasztalatokat szerezhetünk a mellé telepített verzióval.[https://www.youtube.com/watch?v=FAQohrvvC2U] Ha nem tudod/vállalod telepíteni, a LiveCD-s verzióval pendrive-ról még ismerkedhetsz vele. (A sok angol nyelvű bemutató mellett némi magyar szó is a youtube-on: [https://youtu.be/iPW8KA2BBu4], Windows-osításról: [https://youtu.be/HSgahHYkvFg]). PC-re 64 bit-est telepíts ha bírja a géped.||

BerryBoot vagy PINN?

Mivel a NOOBS hivatalosan csak boltban érhető el (jelenleg), ezért felmerül a fenti kérdés. Wagnertől mindkettőt megismerhetjük. A BerryBoot-ról  itt beszél a PINN-ről itt.

Én a PINN-re szavazok. A Lite verziója kis méretű és a kiválasztott OS-eket utólag tölti le, addig a sima Pinn jelenleg 2.5 GB és az aktuális verziókkal offline is dolgozik. Letöltöd a *.zip fájlt, kicsomagolod és a mappa TARTALMÁT átmásolod a kiszemelt adathordozóra (pendrive, SD, ). Indulhat a boot, válaszd ki melyik OS-re vagy kíváncsi (Lite-ban) és hogy melyik bootoljon. Pár kattintás és már indul is a kiválasztottad. Ezért érdemes egy komolyabb háttértárolóra rakni, mert így egy eszközről indulhat az operációs rendszered a munkához és a TV játékgéped utána. (ehhez már szerintem érdemes használni SSD, SSHD, HDD közül ami kéznél van). Ha megvan a kiválasztottad, akkor azokat már érdemes fixen telepíteni (hagyományos módon) a tárhely, sebesség, adatvédelem...stb. miatt. Mielőtt belevágsz nézd meg a videókat a PINN-ről.

|| 🐕 Puppy a Pi-n!

A Distrowatch-on járva eljutottam a [https://puppylinux.com/] Puppylinuxhoz, ahol hivatalos verzióként tartják számon a Raspian Buster (32 bit) alapú verziójukat. Ide vele, egy kis csaholás nem árt! 😉
 Hát, nem tudom mi vihette fel a népszerűségi listán de biztos hogy nem az Rpi-s verzió. Azt már inkább el kellene altatni. 😢Mindkét oldalnak csak szenvedés. 🙏||

Egyéb tapasztalatok (röviden)::

RPi-re (a GPU teljesítmény miatt) linux alatt három desktop felület jöhet számításba (úgy olvastam, angolból fordítva): xFce, MATE, LXDE (v. LXQT). Az xFce a legrégebbi (GTK+ alapú), ez a legnagyobb tapasztalattal, saját programválasztékkal rendelkező (mondhatni önálló) felület. Ez is fogyaszt a legtöbbet a 3 közül, mégis jól fut vele a TwisterOS. Hétköznapi, átlagos teendőkhöz szépen kidolgozva ideális állandó felület. MATE, a legfiatalabb versenyző, a bigboy-ok hozták igazán divatba (GTK+ alapú) nem rossz választás ha ezzel ellátott bigboy-t (Ubuntu, Manjaro) használsz a RPi-hez. LXDE/LXQT, ez a szenvedő középső - szokták mondani - ezt választották a Raspberry Pi OS felületének is. Eredetileg LXDE és szintén GTK+-s alapokkal indult de megkezdődött a Qt-s változata is így lett LXQT. Az RPiOS menüjében megtalálható a Qt5 felület beállító modulja is. Elméletileg kezeli a Gnome-os programokat (GTK+) és a KDE-hez írtakat (Qt) is. Ebből nagyon régen csak program ütközések, lefagyások, rendszerhibák és káosz volt, most RPiOS alatt úgy tűnik már jobban kezelik.

A Q4OS-nek nem fő szempontja a Pi-re való fejlesztés. Ez meg is látszik, bár nem értettem hogy miért lassú és optimalizálatlan a futása nemcsak a Plasmás (KDE) felületnek de még a kisebb Xfce, illetve LXDE-nek is, hiszen ezek könnyedén futnak RPiOS alatt. A felhasznált raspbian motor régi és 32 bit-es (én már a 64 bites verziót használom és a felületek is ehhez vannak hangolva/csiszolva.) A két fő felület futtatására figyeltek (trinity, KDE plasma) a többi csak plusz lehetőség. Mivel a Plasma amúgy sem ajánlott Pi-n és az öreg PC-n is valószínűleg a trinity-t használtad, nem lesz nagy a változás váltáskor.

|| UPDATE! Érdemes (Pi alatt) a trinity mellé az LXQT-t feltenni. Egységes programválasztékot biztosít (hozz magával néhány kéretlen programot: Thunderbird, IRC...stb.) de tiszta, átlátható start menüt ad (nem úgy mint a trinity), és néhány híresebb desktop témát már is tartalmaz (Ubuntu, Plasma, Windows) ám tölthetsz is le hozzá.
A trinity alatt található Software Centre (meg sem találod a menüben) itt nem működik, itt a Synaptic a nyerő. ||

A háború utolsó csatája mindig a leghosszabb, itt sem lett másképp. Elnézést a hibákért, elgépelésekért és a közben lejárt linkekért. Ha itt olvasgattál, elmondhatod, hogy voltál az Internet zsákutcája mellett a lomtárának egyik sarkában is.


Végül a manapság divatos/kötelező források (ahonnan ezt a sok hetet-havat összehordtam):

Főbb oldalak:
Főbb csatornák:

2 megjegyzés:

  1. Szia! Köszi, hogy az én oldalamat (https://zsombe.com) is megemlítetted. :-) Egyébként hogyan találtál rá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A DietPi után kutatva. Amit írtál az minden kezdőnek hasznos/fontos ezért nem hagyhattam ki. Bocs, hogy csak most válaszolok de erre nem nagyon jár senki, ez csak egy Lomtár...

      Törlés