Weblomtalanítás

Avagy valami véget ér... Üdvözöllek Látogató, az internet nagy sufnijának egyik sarkában. Lassan bezárom a lomtáram. A bentlévő kacatok menn...

2021. május 14., péntek

Raspberry Pi War II.

 A kis RPi barátai

Ahogy ígértem, itt vannak a kisebb erejű disztribuciók a Pi 4-re. [előzmények]

  • Raspberry Pi OS, 
  • Twister OS,
  • Fenix OS, 
  • ApplePi OS,
  • Puffin Cloud Learning, 
  • Q4 OS,     
  • DietPi OS.


Raspberry Pi OS

[https://projects.raspberrypi.org/en]

Némi ismétlés:

- Raspberry Pi OS with desktop and recommended software :: Használatra kész grafikus felületet ad a leggyakrabban használt grafikus programok is már előre telepítve vannak. Azoknak ajánlom, akik desktop rendszerként szeretnék használni, egérrel, billentyűzettel, grafikus felületen kattintgatva.
Raspberry Pi OS with desktop :: Telepítésre kerül a grafikus felület is, de csak az alap programkészlettel.
Ez már sokkal jobb, kevesebb napi felhasználásra szükségtelen programot tartalmaz. Ha mégis szükséges lenne valamelyikre, a Recommended Software (ajánlott szoftverek) menüpont alatt 2 kattintással felrakhatod.

Raspberry Pi OS Lite :: Egy minimalista kiadás. A legszükségesebb alap komponenseket tartalmazza, és az elképzelésed szerint építheted fel. Nincs grafikus felület, terminálon keresztül, szabhatod testre. Tapasztaltabbak/türelmesebbek konzolból feltenni az xFce-t aztán meg amire csak szükség van...

|| Két fontos program ami a kötelező frissítések (apt-update; apt-upgrade) után szerintem ajánlott feltenni:
1) Az Imager. Nemcsak a Raspberry Pi OS-t és más disztrókat képes letölteni, hanem SD/pendrive-t törölni, bootloadert, diagnosztikai eszközöket tud kiírni, és külső  fájlokból is telepítőt létrehozni.
Ahogy a honlapján is írják, konzol nyitása után így telepítheted Pi OS-en (és debian alapú Pi-re szánt disztrókon) :

sudo apt install rpi-imager

2) A másik ilyen, bár ez nem "hivatalos" program, a Pi-Apps, a Pi-re kipróbált programok folyamatosan bővülő gyűjteménye:

wget -qO- https://raw.githubusercontent.com/Botspot/pi-apps/master/install | bash

Innen kattintásos módszerrel több, a Pi használatát segítő programot (valamint játékokat és sok minden mást) is letölthetsz (CommanderPi a tuninghoz; PiKISS, a játékok, hangolás, tuning...stb.)
Szükség van a szokásos PC-khez képest több diagnosztikai programot használni (hőmérséklet, terhelés) hiszen könnyen túlterhelődhet a nyár közeledtével, különösen ha nem elégszünk meg a gyári felhasználhatósággal hanem a nagyok feladatait akarjuk elvégezni vele. ||

Twister OS

[https://twisteros.com/index.html]

Verzióiról már firkáltam, a mostani szempontok szerint jó választás, ha nem akarsz nagyobb disztrókra továbblépni. Ebben a disztróban folyamatosan összehordanak mindent amit csak lehet, így alkothatsz képet magadnak arról mit tudsz kihozni ebből a Málnából. Később felrakhatod a Lite verziót (szerintem azzal kezd) és a saját igényeidre szabhatod. Ajánlott!

|| Aztán próbát tehetsz a Raspberry Pi OS Lite-tal és akár fel is építheted a magad verzióját (amiből aztán saját disztrót is készíthetsz...stb. A következő pár disztró is így készült.)
Ha még több időt és energiát szánsz a tanulásra akkor kipróbálhatod a DietPi-t is, amivel végül is netbookokat megszégyenítő teljesítményt hozhatsz ki egy bank-kártya nagyságú (okos)telefon hardverből. ||

Fenix OS

[https://fenixlinux.com/]

Csapongó, szárnypróbálgatásnak látszó disztró. Van PC-s és Pi-s verziójuk is. Nézz körül hátha megtetszik valamelyik. Jelenleg nem látok benne hosszabb távon komolyabb jövőt.

Ez vonatkozik a következőre is de még annyira az elején tartanak, hogy még bármi is lehet. Ez a 

ApplePi OS

[https://discord.gg/hNkdtbH] 2020-as Discord link 

Jelenleg saját honlapjuk sincs, GDrive-ről  elérhetők, letölthetők a verzióik, közösségi médiákban lehet róla hírt hallani. 2021 első felében csönd van a Youtube-os vonalon. Utoljára már Manjaro-ra készítettek Big Sur-os  külsőt. MacOS-ról Pi-re erre tévedteknek ajánlott megtekinteni.

Puffin Cloud Learning

[https://www.puffin.com/raspberry-pi/]

Egy újabb feltörekvő, kereskedelmi disztró, amely egyszerű, logikus érvekkel próbálja magához (és a Pi-hez) csábítani a felhasználókat (hogy aztán 30 nap múlva fizetős, regisztrált előfizetőjük legyél). A csali valóban meggyőző és valós, a felhős böngészőjük tényleg örült sebességgel fut a gyári chromium mellett.
Az általuk letöltésre ajánlott image egy régebbi raspbian, rátelepítve a Puffin browser. Kérdés, hogy 30 nap múlva csak a böngésző lassul be, vagy az egész OS használhatatlan lesz. Ha sürgősen kell egy gyors netes megoldás akkor vészhelyzeti OS-nek ideális.

|| A Pi-Apps-ból letölthető csak a böngésző, (ha 30 nap múlva lejár és belassul, akkor könnyen törlöd ) érdemes is alapértelmezettnek megtenni, így csak a komolyabb műveletek esetén kell terhelni Chromiummal a gépet. ||

Q4 OS

[https://q4os.org/downloads1.html]

Szintén régebbi alapokkal és az asztali verziójával megegyező trident (KDE 3.5) felülettel száll harcba egyik kedvenc OS-m (ami, mint már említettem, a ZORIN OS-hez hasonló karriert szeretne befutni csak még az elején tart). Ugyanaz a belső motorja (RPiOS) de hozza a saját könnyű felületéhez a Windows skineket. Jó választás ha jelenlegi öreg PC-d már nagyon zörög és Windows helyett valami gyorsabbat keresel, használsz. Ha végleg megadta magát a PC de utána már nem nincs szükséged nagy (Windows/Linux) teljesítményre (alapvető irodai feladatok, internet használat), ezért Pi-re vagy inkább Pi 400-ra váltasz. A kinézete a már jól ismert gyors felülete lesz, így talán az átállás is zökkenőmentes lesz. 

Ez igaz a következő jelöltre is csak hardcore fokozaton.

DietPi

[https://dietpi.com/]

A disztrójuk szinte az összes SBC-re elérhető, a PC-re és virtuális gépekre készítettek mellett.
Emiatt (SBC-k) szanaszét lehet állítgatni amihez több türelem, idő és tudás szükséges de nem lehetetlen. A Q4 OS-nél említett öreg PC-k harca állítása és az utánuk való áttérés is megoldható. 
Lehet, hogy nem egy MacOS, compiz szépségű (bár ha a vas bírja, biztos kirittyenthető) de gyors és kicsi.

Nos, 2021 tavaszán ezeket a leginkább ismert és hadrafogható operációs rendszereket találtam.

Melyiket válaszd? Ez a tudásodtól, igényeidtől a tanulásukra szánt idődtől is függ.

Hogy Én melyiket választanám/választottam? Mire jó ez a kis hobbi számítógép egyáltalán?

Hát az egy újabb történet.  ➤


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése